Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павловський думає, що Ющенка заманюють у пастку

Середа, 30 листопада 2005, 18:12

Глава Фонду ефективної політики Гліб Павловський не вважає реальною загрозою для Росії спробу низки країн пострадянського простору на чолі з Грузією сформувати антиросійську вісь, але відзначає, що ця ситуація створює "політичний тиск, що нас чекає в найближчі роки".

"Я не бачу необхідності якихось демаршів з боку Росії, мова йде про політичну інтригу, тому її потрібно викривати, а також підсилювати ОДКБ і переходити у відносинах з Україною, Грузією і Молдовою на принцип повної монетизації", - заявив Павловський у середу.

Як очікується, 1-2 грудня в Києві пройде форум так званого "Співтовариства демократичного вибору", у якому візьмуть участь керівники України, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Молдавії, Словенії, Македонії, Румунії, Болгарії і Польщі.

"На цьому форумі фактично буде створена вісь демократичних країн, що не бажають знаходитися в орбіті впливу Росії", - заявив раніше глава адміністрації президента Грузії Георгій Арвеладзе.

"Реальної зарози в самому цьому співтоваристві нема, тим більше що сили його мізерні. Це очевидна спроба створити таке собі СНД без Росії і Білорусії - політико-ідеологічний блок з військовим підтекстом. Він має виступати як транзитна система для розширення НАТО на Схід", - сказав Павловський "Інтерфаксу", коментуючи ці плани.

На думку Павловського, реальним ініціатором антиросійського блоку в Європі виступає Грузія, що, за його словами, "давно і відкрито готується до війни на Північному Кавказі і володіє найбільшою армією в цьому регіоні".

Реальним прикриттям для цього плану, на думку глави ФЕП, може стати тільки НАТО, однак альянс уникає втягуватися в чужий конфлікт.

"Необхідно нагадувати НАТО, що організація не зацікавлена, щоб нею маніпулювала маленька держава з президентом, що фактично виступає в ролі провокатора", - підкреслив він.

При цьому Павловський висловив сумнів у реальності перспективи входження Грузії в НАТО. Набагато більше, на його думку, шансів вступити в альянс в України.

"На Україну в цьому співтоваристві робиться головна ставка. Одне із завдань - втягти Україну в це співтовариство, як у передбанник для входження в НАТО. Це пастка для Ющенка. Впевненості в ньому немає ні в НАТО, ні в Грузії. Він помітно вагається і з питання про єдиний економічний простір, тому його квапляться включити в систему, з якої немає зворотного виходу", - сказав політолог.

Він також відзначив, що Польща претендує на те, щоб стати центром формування політики в Східній Європі, і це для Росії неприйнятно, оскільки "загрожує ударом по російському транзиту (енергоносіїв)".

Що стосується України, то вона, за висловом політолога "сама не зможе шантажувати Росію транзитом, однак при участі Співтовариства загроза силового шантажу може виникнути".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування