Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Німеччині поки не знають, в яке місце відправити Україну

Понеділок, 12 грудня 2005, 09:43

Голова комітету закордонних справ німецького Бундестаґу Рупрехт Поленц вважає, що Україна не має шансів найближчим часом стати членом ЄС.

Як розповів Поленц "Німецькій хвилі", зараз потрібно говорити не про перспективу вступу України до ЄС, а про її наближення до цієї організації.

"Це добре, коли ви маєте мету, саме це задає напрямок і дозволяє налаштувати компас, так би мовити. Однак як в Україні, так і в ЄС знають, що досягти цієї мети буде непросто, для цього потрібен ще довгий шлях. Крокуючи ним, Україна повинна максимально наблизитися до ЄС, для чого і було запроваджено План дій", - сказав він.

За словами Поленца, між Україною та ЄС має бути "інтенсивний політичний діалог щодо політичних та економічних реформ".

"Тобто, це має бути плідна співпраця в рамках політики сусідства, у результаті якого Україна матиме дуже близькі відносини з ЄС. З німецького боку ми не говоримо “ні” європейським прагненням України, як ми інколи чули це від інших”, - додав він.

Поленц також зазначив, що Україні є "місце в Європі". "Однак де це саме – ми загадувати не можемо. Воно може знайтися і в ЄС, однак передумовою для цього є довгий та енергійний процес реформ в Україні та готовність до розширення з боку ЄС", - сказав він.

За його словами, якщо ці процеси відбуватимуться "не так успішно, то це місце в Європі може бути і поряд з ЄС".

"Тоді це будуть тісні економічні та політичні відносини, однак без абсолютного членства України в ЄС. Ми свідомо залишаємо це питання відкритим, ми не закриваємо двері. Однак пообіцяти Україні членство ми зараз не можемо", - сказав Поленц.

Водночас, за його словами, успішний процес реформ в Україні позитивно впливатиме на її східних сусідів. "Якщо Україні вдасться вдало провести реформи, тоді це стане важливим сигналом для Росії та для інших країн на схід від України", - сказав він.

Власну ж позицію щодо України Поленц описав як "дружню".

"Чи потребує Україна адвоката? Їй потрібні друзі! Друзі, які не залишають, навіть коли щось не вдається. Ви теж добре знаєте, що процес трансформації відбувається в Україні непросто. Однак друзів не треба розчаровувати. І тому ми очікуємо, що процес реформ в Україні і надалі триватиме", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...