"Газпром" без підписів газ постачати не буде

Понеділок, 12 грудня 2005, 10:10

Глава російського "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що, якщо не вдасться підписати контракт на постачання газу в Україну в 2006 році, подача палива буде припинена.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому в понеділок.

"Відсутність контракту на поставки з Україною буде означати, що газ для України подаватися не буде", - заявив він.

Він також відзначив, що в цьому випадку газ буде подаватися "відповідно до наших міжнародних зобов'язань і в обсязі, необхідному для задоволення потреб європейських споживачів".

"Якщо ж Україна буде несанкціоновано відбирати газ, інакше кажучи, красти його, то це буде повна відповідальність України за скорочення поставок газу в Європу", - заявив він.

Він також підкреслив, що ціна 160 доларів – це "поетапне підвищення" ціни на газ для України. "Якби було не поетапне, то ціна мала б бути 230", - сказав він.

Він також відмовився обговорювати вартість газу для інших країн і послався на комерційну таємницю.

Він також відзначив, що "продукція металургійних заводів України при прямій підтримці української держави надходить на російський ринок і витісняє звідти російських виробників".

"І що? За рахунок чого це робиться? За рахунок прихованого субсидування через газ. Тому що газ є важливим компонентом виробництва металургійної продукції. Чому ми повинні це робити? Ми не тільки не одержуємо як "Газпром" те, що ми маємо одержувати. Наші металурги страждають, наші виробники міндобрив страждають", - заявив він.

На питання, чи правда, що труби для будівництва Північно-Європейського газопроводу буде поставляти Харцизький трубний завод, власником якого є Ринат Ахметов, Міллер сказав: "Ми будемо закуповувати труби на тендерній основі".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News