"Тіньові" соратники Януковича вирішили прикупити австрійського трейдера

Вівторок, 13 грудня 2005, 09:42

Промислово-інвестиційна корпорація "Укрпідшипник", контрольована братами Клюєвими, купить найбільшого австрійського трейдера - компанію Slav Handel Vertretung und Beteiligung AG.

Про це заявив "Делу" генеральний директор корпорації Ігор Бондаренко.

"Ми хочемо придбати 100%-ий пакет акцій цієї компанії. Зараз вже одержуємо дозвіл (на іноземну інвестицію) в Нацбанку", - повідомив він.

У "Укрпідшипнику" відмовилися назвати суму угоди. "Ціна є комерційною таємницею. Заплачена сума – значна цифра, однак вона абсолютно дозволена для підприємства з такими оборотами, як у нас", - сказав Бондаренко.

За його словами, покупкою компанії "Укрпідшипник" хоче збільшити рентабельність торгівлі своєю продукцією в Європі.

"Дуже багато продукції ми розміщаємо через австрійську компанію в інших країнах Європи", - сказав він.

Як відзначає "Дело", купивши свого посередника, українська компанія збільшує прибутковість операцій з металами.

"Не всі європейці ризикують мати взаємини з українським підприємством, тому продукцію набагато простіше і легше реалізовувати через австрійського трейдера", - пояснив Бондаренко.

Водночас газета пише, що за неперевіреними даними, австрійський металотрейдер і так контролювався братами Клюєвими, а зараз лише пройшла легалізація власності.

Однак, як відзначив Бондаренко, "брати Клюєви жодного стосунку до створення компанії Slav Handel не мають". "Ми стали працювати з цією компанією через деякий час після того, як вона була продана одному австрійському адвокату", - повідомив він.

Slav Handel створена в 1994 році державними фондами Австрії, є публічною компанією. Основні види діяльності - торгівля чорними і кольоровими металами. З 2001 року її акції котируються на Віденській біржі.

Крім того, Slav Handel є акціонером Артемівського заводу з обробки кольорових металів, також контрольованого братами Клюєвими (володіє 23,47%-им пакетом).

Голова правління компанії Slav Handel з 1994 року Бауман Гюнтер Отто входить до наглядової ради "Актив-банку", афілійованого з корпорацією "Укрпідшипник". "Актив-банк" також пов'язують із братами Клюєвими.

Як відомо, брати Клюєви входять у виборчий список Партії регіонів. Андрій Клюєв (керівник тіньового штабу Януковича) - на 14 місці, Сергій – на 62.

Андрія Клюєва також називають одним з учасників фальсифікації президентських виборів 2004 року за допомогою транзитного сервера ЦВК. Сергій Клюєв вважається причетним до організації сутичок під ЦВК перед першим туром виборів.

Список Януковича читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування