Ющенко згоден на газ за гроші, а "Газпром" хоче консорціум

Середа, 14 грудня 2005, 09:31

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Україна буде купувати російський газ за гроші і не буде користуватися бартерними розрахунками.

На цьому він наголосив під час свого виступу на прес-конференції в Одесі, повідомляє УНІАН з посиланням на “5 канал”.

“Ми багато разів піднімали питання про монетаризацію розрахунків. Сьогодні почата дорога, котра закінчиться, безумовно, результативними переговорами, де ми побачимо у фіналі лібералізовану ціну на транзит і на ціну російського газу. Цей газ ми будемо купувати за гроші", - сказав він.

Водночас, як повідомляє Ліга, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер в ефірі телеканалу "Russia Today" заявив, що "Газпром" готовий піти на компроміс з Україною в питанні про умови поставок і транзиту газу, однак замість цього пропонує обговорити співпрацю у сфері транспорту газу в частині газотранспортного консорціуму.

"Що стосується компромісу, звичайно, він можливий. Він відомий українській стороні - це питання газотранспортного консорціуму", - сказав Міллер.

"Добре відома та угода, яка була підписана лідерами трьох країн - Росії, України й Німеччини - по спільній реалізації цього проекту. І вже нова влада України фактично відмовилися від цього проекту, оскільки за останній рік жодного просування в цьому проекті не відбулося", - нагадав він.

Як приклад "успішної співпраці" Міллер навів Білорусь, в якій частина газопроводу, що проходить по її території, належить "Газпрому", і ведуться переговори щодо управління газотранспортними мережами.

При цьому Білорусь вже домовилася з "Газпромом" про постачання газу на 2006 рік за ціною майже в три рази нижчою запропонованої Україні.

"Співпраця в газотранспортній області (з Україною) дозволила б нам знайти якийсь баланс інтересів. Так само, як це сьогодні є в Білорусі", - сказав Міллер.

Україна раніше вже відкидала ідею створення консорціуму на основі існуючих мереж і заявляла про можливість компромісу тільки у випадку будівництва нових.

Як відомо, раніше "Газпром" попередив, що може припинити постачання газу в Україну з 1 січня 2006 року у випадку, якщо до цього часу не буде підписано контракт на постачання газу, про умови якого сторони не можуть домовитися довгий час.

"У ніч на 1 січня обсяг поставок газу (у напрямку України) буде скорочено на той відсоток, що припадає на Україну. Це приблизно одна п'ята...Ми сподіваємося на краще, але готуємося до гіршого", - заявив в ефірі радіо "Эхо Москвы" прес-секретар компанії Сергій Купріянов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування