Медведчуку і Вітренко до Верховної Ради далеко

Середа, 14 грудня 2005, 13:23

За даними на кінець листопаду, шість політичних сил мають шанс пройти в український парламент під час виборів.

Про це свідчать результати соцопитування "Рік після Майдану: настрій громадян України", яке провів Національний інститут стратегічних досліджень на початку і в кінці листопаду 2005 року.

Згідно з даними дослідження за Партію регіонів готові віддати голоси 24% виборців, за блок "Наша Україна" - 19,9%, за Блок Юлії Тимошенко - 15,9%, за Компартію - 7,6%, за Народний блок Литвина - 7,5%, за Соціалістичну партію - 7,1%.

Крім того, 2,8% респондентів готові проголосувати за ПСПУ, 2,2% - за блок "Об'єднаємо Україну" (Форум члена СДПУ(о) Кравчука), 1,6% - за партію "Пора", 1,5% - за Партію зелених, 0,9% - за блок "Віче", 0,7% - за партію "Союз" і 1,1% - за іншу партію або блок.
7,3% респондентів мають намір проголосувати проти усіх.

Відповідаючи на питання про те, наскільки змінилося життя українців за останній рік, 13,6% респондентів відзначили, що життя стало набагато гірше, 23,7% - що небагато погіршилася, 45,2% - що їхнє життя не змінилося, і 15,9% вважають, що їхнє життя дещо покращилося.

Всього 1,6% респондентів вважають, що їхнє життя значно покращилося за останній рік.

За даними дослідження, 41,8% українців вважають політичну ситуацію в країні дуже напруженою, 32% не можуть визначити політичну ситуацію однозначно, 16,7% вважають, що політична ситуація в цілому нормальна.

При цьому 8,5% упевнені, що політична ситуація в Україні вибухонебезпечна, і тільки 1% вважає, що ця ситуація в країні є благополучною.

Більше половини учасників опитування - 54% - вважають, що Україна має орієнтуватися на Росію, а 46% - на захід. При цьому 68% опитаних підтримують розвиток демократії в країні і 32% виступають за авторитаризм.

Серед першочергових завдань нового уряду 60,3% опитаних називають підвищення зарплат і пенсій, 53,3% - боротьбу з корупцією, 50,3% - підйом сільського господарства, 33,1% - забезпечення стабільної роботи у великій промисловості.

31,2% - вважають, що уряд у першу чергу має приділити увагу питанням освіти й охорони здоров'я, а 30,8% упевнені, що Кабінет міністрів має, у першу чергу, стежити за дотриманням законів усіма громадянами України.

У ході опитування взяли участь на початку листопада 2 тисячі респондентів і наприкінці листопада 6 тисяч респондентів. Похибка складає 2,3% і 1,5%.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...