Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко натякнув росіянам, що теж може підняти ціну?

Середа, 14 грудня 2005, 14:03

Президент Віктор Ющенко закликає українську і російську сторони в газовому питанні не вдаватися "до політичних спекуляцій" і вважає, що через кілька тижнів обидві сторони вийдуть на реалізацію взаємних економічних інтересів і це питання буде вирішено.

Про це Ющенко заявив у середу в інтерв'ю журналістам, відповідаючи на питання про нові тарифи на газ, заявлених російським "Газпромом", передає "Інтерфакс-Україна".

"Головне - це те, що відповіді на економічні питання будуть знайдені, а зараз головне, щоб ми не допустили ні з російської, ні з української сторони політизації цього питання, політичних спекуляцій, щоб у нас не використовувалося формування умов нового ринку як форма політичного тиску. Це найважливіше", - сказав Ющенко.

"Ціну і тарифи, я упевнений, що ми порахуємо, і вийдемо на реалізацію взаємних економічних інтересів. І через кілька тижнів це питання стане питанням вчорашнього дня і не таким актуальним, як сьогодні, " - додав він.

У той же час президент відзначив, що коли мова йде про фінансові відносини в таких питаннях, як газ або інші теми, "вони мають бути зрозумілими, ясними для кожної сторони, чи стосується це транзиту газу, ціни на нього" або інших питань, де держави вступають у раніше обговорені умови".

"Україна до сьогоднішнього дня не купувала газ у Росії. 25 млрд. (кубометрів газу) ми одержували як натуральну плату за транзит по території України в Європу, де була передбачена формула ціни", - нагадав Ющенко.

Він також відзначив, що згідно з "цією формулою" Україна одержує за транзит "тисячу кубів на 100 км за ціною 1,09 доларів, Росія поставляє газ у рамках натуральної оплати із врахуванням ціни 50 доларів за тисячу кубів".

"Така було парна ув'язка. Тепер ми говоримо про те, що йде лібералізація ринку, як ринку транзиту, так і ринку газу. Сьогодні ведуться переговори з російською стороною, мета яких - знайти в темі лібералізації ціни по транзиту", - сказав Ющенко.

Глава української держави також нагадав, що, наприклад, ціна транзиту територією Німеччини сьогодні складає 2,5 долари за тисячу кубометрів, територією Польщі - 2 долари.

"Ми маємо газотранспортну систему, що має потребу в модернізації, що має потребу у величезних коштах для забезпечення гарантій транзиту на майбутні десятки років у Європу", - додав Ющенко.

"Тому питання розрахунку ціни на газ для нас надзвичайно актуальне", - відзначив він.

Ющенко відзначив, що питання розрахунків ціни на газ - "це питання, що дає відповідь на живучість цієї унікальної газотранспортної системи на багато, багато років уперед".

"Тому з однієї сторони ведуться переговори щодо тарифів на транзит, з іншого боку - проробляються різні версії ціни на газ", - сказав він.

"Українська сторона, виходячи з того, що ціна на газ і транзит - це категорії парні, зрештою плата за транзит, яку Україна отримає, буде направлена на закупівлю російського газу за новою ціною. Нова ціна транзиту буде спрямована через фінансові ресурси на закупівлю газу в Росії", - сказав президент.

"Оскільки ці категорії парні, зв'язані, ми можемо керуватися загальною концепцію лібералізації ринку, використовуючи поетапне рішення. Це основна позиція, що Україна пропонує сьогодні Росії в цьому питанні", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування