Киян чекає доступне житло, але після виборів?

Середа, 14 грудня 2005, 17:07

Будівельний бум, що спостерігається в Києві, не відображає ситуації розвитку ринку нерухомості всієї України.

Таку думку висловив керуючий директор компанії Slav-Invest Мілан Паєвич у середу в Києві в ході міжнародної конференції "Нерухомість в Україні 2005. Що стримує інвестиції?".

"Будівельний бум - візуальний, але Київ - це не вся Україна", - сказав він.

За словами Паєвича, обсяг введення житла в 2006 році не знизиться, оскільки будуть вводитися в експлуатацію будинку, будівництво яких було розпочато "до 2005 року", у той же час, "82% іноземних інвестицій у Києві сьогодні заморожено".

У той же час, Паєвич відзначив, що вклади в житлову нерухомість у Києві стосувалися, в основному центральної частини міста, і найближчим часом у сегменті "елітного житла" буде спостерігатися спад.

Розвиток ринку житлової нерухомості буде відбуватися, в основному, у сегменті житла економ-класу, ціна на яке буде доступною для більшості жителів України завдяки спеціальним кредитним програмам, у тому числі, і державним.

У той же час гендиректор компанії First Ukrainian Development Limited Юхим Бородулін заявив, що до 40% ринку житлової нерухомості в Україні має спекулятивний характер, оскільки ця частина є засобом збереження заощаджень.

За словами Бородуліна, на даний час потенційно готові вкладати ресурси в нерухомість іноземні інвестори очікують підсумків парламентських виборів і виборів у місцеві органи влади. Потім вони мають намір формувати свої інвестиційні плани.

Крім того, як сказав Бородулін, на даний час в Україні не розвинуті складський, логістичний, готельний, офісний і інший види нерухомості.

За його словами, існує значний дисбаланс у розвитку ринку нерухомості регіонів і столиці.

У той же час він відзначив значний потенціал для розвитку туристичної нерухомості, у яку "у світі йде найбільший обсяг інвестицій".

Бородулін також думає, що великі інституціональні інвестори - пенсійні й інвестиційні фонди - не прийдуть в Україну без гарантій уряду і влади в цілому, що не буде мінятися в найближчі роки.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування