Ющенко веде переговори до ночі і планує відкопувати старі шахти

Середа, 14 грудня 2005, 21:23

Президент Віктор Ющенко вважає, що ціни на газ для населення не зміняться внаслідок ситуації, що склалася з постачанням газу з Росії і Туркменістану.

Таку думку він висловив в середу в ефірі УТ-1.

"Переговори не завершені. Ми їх ведемо допізна, щоденно і в Москві, і в Туркменістані. Наша логіка така: на об’єм транзиту в 2006 році ми могли б частково лібералізувати ціну разом з лібералізацією ціни на газ, який ми закуповуватимемо в РФ", - зазначив президент.

Він також відзначив, що такий "залік послуг", скоріше за все, не призведе до подорожчання газу в Україні.

"Але може виникнути різниця в ціні транзиту і газу на кілька мільярдів не в нашу користь. Тоді на ці декілька мільярдів виникне тема нової правдивої ціни. Наша ідея, яку ми запропонували Росії, що та частина, яка не вкладається в нові лібералізовані ціни, повинна вийти на український ринок з лібералізованою ціною і реалізуватися в індустріальному секторі", - пояснив концепцію Ющенко.

Це, за його словами, дозволить закінчити сезон в комунальній сфері "в традиційних цінах" або з невеликим підвищенням в другому кварталі.

Ющенко також наголосив, що Україна повинна ввести окрему програму енергозбереження, зокрема й газового і представити "нову енергетичну концепцію".

"Ми повинні вийти на завершення циклу в роботі з ураном, використовуючи його на мирне паливо, закінчити тему видобування газу в шельфі Азовського і Чорного морів, запустити нову програму по старих закритих газонафтоскважинах, де збереглося біля 60% ресурсу", - зазначив президент.

Що стосується сховищ ядерного палива на території ЧАЕС, то президент виступив за те, щоб обговорити таку концепцію і зробити там сховища для відходів ЧАЕС та інших атомних станцій України.

Водночас він відзначив, що це питання мають вивчити експерти і рішення по ньому "секретно під столом прийматися не буде".

Що стосується відходів з Європи, які можуть бути захоронені в Чорнобильській зоні, то Ющенко попросив "не поспішати і вирішити спочатку свою тематику".

Президент також торкнувся питання бюджету і висловив сподівання, що він буде ухвалений, незважаючи на "великі спекуляції", які ведуться в парламенті.

"Звичайно такий солодкий бюджет, який обіцяє всім, незалежно від наслідків, на руку політикам перед виборами. І в цьому головна складність, що великий компонент політичних спекуляцій додано до ухвалення бюджету", - зауважив Ющенко.

За його словами, зараз сторони шукають "ту середину, яка б принесла нові мотивації, але й дала можливість утримати макроекономічну ситуацію в країні".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...