Ющенко показав, як не використовує телефонне право

Четвер, 15 грудня 2005, 12:44

У січні 2006 року відбудеться засідання РНБО, присвячене судовій реформі.

Про це Ющенко заявив, виступаючи на святкуванні Дня працівника суду у Верховному суді в четвер, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, на засіданні РНБО буде розглянуто та вперше об’єднано в єдину програму дій на 2006 рік пропозиції Верховного Суду, Держкомісії щодо проведення судової реформи.

За словами Ющенка, йдеться про "конкретний план-графік", який включатиме заходи, починаючи від будівництва приміщень судів, до питань фінансового, соціального та іншого забезпечення суддівського корпусу.

Президент також нагадав рішення ВСУ під час президентської виборчої кампанії, визнавши другий тур виборів фальсифікованим. Ющенко наголосив, "що мораль та відданість верховенству права" працівників Верховного Суду вберегли суспільство, яке "стояло за кілька кроків від громадянської війни" від деструктивних дій.

Ющенко наголосив, що "наріжним каменем" ефективної діяльності судової системи є незалежність цієї гілки влади.

При цьому він зазначив, що хоче своїм прикладом показати неприпустимість використання так званого телефонного права.

"Переконаний, що і суди, і судді повинні дбати про свій авторитет, уникати сумнівних рішень, відверто демонструвати прозорість і незалежність", – сказав Ющенко, наголосивши, що це, передусім, стосується резонансних справ, на завершення яких чекає суспільство.

Президент висловив переконання, що самі судді у своїй роботі "повинні мужньо протистояти намаганню вплинути на них", керуючись у своїй роботі тільки законом.

Ющенко також вручив державні нагороди суддям.

У свою чергу спікер Верховної Ради Володимир Литвин згадав, що в ЗМІ допускаються "висловлювання образливого характеру на адресу суддів", до остаточного винесення судового рішення, коли правовий спір не розглянуто відповідно до установленого процесуальним законом порядку.

"Моя оцінка – це не прагнення критикувати, щоб сподобатися. Не можна ховати за зовні привабливими гаслами недалекоглядні дії. Якщо сьогодні не засудити таких фактів, то неповага до суду матиме місце і далі", - зазначив він.

Він також заявив, що найближчі передвиборчі місяці стануть особливо відповідальними для суддів.

"Іспит на демократію, на захист принципу верховенства права чекає на всіх – і політичні партії, і суспільство, і всі органи державної влади", - сказав Литвин, слова якого наводить прес-служба Верховної Ради.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування