Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна зробила Росії цікаву пропозицію, а та знову надулася

Четвер, 15 грудня 2005, 14:28

Українська сторона на переговорах з "Газпромом" обговорює можливість створення спільного україно-російського підприємства для постачань російського газу в Україну.

Про це повідомив міністр палива й енергетики України Іван Плачков на прес-конференції в четвер.

При цьому Плачков відзначив, що українська сторона пропонує створення СП на паритетних умовах. "У такий спосіб йде лібералізація ринку України і диверсифікованість постачань газу", - відзначив він.

Також зараз обговорюються питання транспортування російського газу в Європу по території України, транспортування туркменського газу в Україну по території Росії, умови закупівель газу для покриття балансу в Україні.

За словами Плачкова, українська сторона запропонувала поетапний перехід на нові взаємини з Росією в газовому питанні. Почати передбачається з 2006 року, а до 2010 року перейти на новий формат взаємин.

Міністр також повідомив, що в російсько-українських переговорах по газовому питанню фігурує ціна $160 за тисячу кубометрів газу. Однак там називається і ціна за транзит російського газу в Європу по території України, що відрізняється від нинішньої.

За словами Плачкова, нова ціна за транзит російського газу компенсує підвищення вартості газу для України.

Плачков також сказав, що Україна не вивчає можливість передачі існуючої газотранспортної системи в управління російсько-українського Міжнародного консорціуму.

"На сьогоднішній день ми цю пропозицію не розглядаємо", - сказав він.

Плачков також повідомив, що на наступних зборах учасників ГТС, запланованих на перший квартал 2006 року, буде розглядатися можливість будівництва в рамках консорціуму інших нових газопроводів на території України і Росії.

***
У той же час "Газпром" вважає нецікавим пропозицію про спільну реалізацію російського газу в Україні, заявив Агентству газової інформації офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Така пропозиція "Газпромом" не розглядається, тому що це непорівнянні за масштабами питання - перехід на ринкові принципи і спільний продаж газу українським споживачам", - сказав Купріянов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування