Росія продовжила шантаж України. Тепер нерухомістю

Четвер, 15 грудня 2005, 16:22

Росія змушена посилювати свою позицію у відносинах з Україною у питанні російської закордонної власності.

"Ми змушені посилювати свою позицію, тому що несемо не тільки політичні збитки від того, що не можемо грамотно і правильно розпорядитися своєю власністю, але і несемо досить відчутні економічні збитки від такої позиції", - заявив керсправами президента Володимир Кожин на прес-конференції в четвер.

Він пояснив, що Україна практично відкинула так званий "нульовий варіант", претендуючи при цьому на частину російської закордонної власності, "забуваючи, на чому будувалася угода - на тому, що Росія виплачує всі борги Радянського Союзу".

Відповідно до угоди, що зветься "нульовим варіантом", Росія визначалася правонаступницею колишнього СРСР по зовнішньому боргу й активам, включаючи і закордонну власність.

Однак постановою від 19 лютого 1997 року парламент України відклав ратифікацію угоди.

Українські представники посилаються на двосторонню угоду з Росією, підписану в Дагомисі в 1992 році, у якій, на думку Києва, зафіксовано зобов'язання Москви передати у власність Україні окремі будинки колишнього СРСР за кордоном для розвитку своєї зовнішньополітичної структури.

"Позиція України стала більш деструктивною", - констатував Кожин.

За його словами, останнім часом "Україна вийшла з процесу по пошуку компромісного рішення і більше того, в окремих країнах, наприклад, у Данії звернулася в суди місцевої юрисдикції зі спробою відсудити власність".

Як відзначив Кожин, цей суд Україна програла, але продовжує починати аналогічні спроби в інших країнах.

Така заява пролунала на тлі складних газових переговорів України і Росії.

У свою чергу спецпредставник Путіна з питань розвитку відносин з ЄС Сергій Ястржембський заявив, що Європейський союз розуміє позицію Москви в суперечці з газових питань з Києвом.

"...Україна під час саміту в Києві з Європейським союзом одержала довгоочікуваний статус країни з ринковою економікою. Але коли так, то для Києва поняття бартеру взагалі не має існувати не тільки практично, але і теоретично", - заявив він.

Ястржембський підкреслив: "якщо Київ позиціонує себе як країну, що прагне до асоційованого статусу, до вступу в Євросоюз, то, напевно, має уже давним-давно забути про те, що таке бартер".

"Чи не поспішив Європейський союз, надавши Україні статус країни з ринковою економікою? Напевно, не до кінця ще "ринковість" України сформувалася. Але це вже більше питання риторичне", - сказав помічник президента.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування