Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У парламенті завелися любителі крові

Четвер, 15 грудня 2005, 19:51

Причиною неухвалення Верховною Радою закону про державний бюджет на 2006 рік міністр фінансів Віктор Пинзеник назвав політичні, а не економічні фактори.

Про це міністр заявив після засідання ВР, яка відхилила проект бюджету-2006, зазначивши, що не може спрогнозувати подальший розвиток бюджетного процесу.

Пинзеник підкреслив, що напередодні засідання ВР був знайдений "нелегкий компроміс" між урядовим проектом бюджету та пропозиціями парламентського бюджетного комітету.

"Жадання крові пересилило здоровий глузд. Я вважаю, що не прийнято бюджет виключно через політичні мотиви", - додала зі свого боку в. о. голови бюджетного комітету Людмила Супрун і підкреслила, що сам документ був хорошим.

У той же час Супрун прогнозує, що проект держбюджету-2006 у цьому році не буде прийнято. "Я думаю, що враховуючи сьогоднішню політичну ситуацію, цей зал не захоче приймати жодного бюджету", - заявила в. о. голови бюджетного комітету.

"Уряд не працює на політичному рівні", - зауважила вона, додавши, що на результати голосування парламенту увечері вплинули емоційні обговорення законопроектів у першій половині дня.

У той же час, за словами Супрун, неприйняття бюджету не призведе до катастрофічних наслідків, але негативно відобразиться на соціально-економічному розвитку країни.

В. о. голови бюджетного комітету вважає, що неприйняття бюджету може бути вигідним певним політичним силам, оскільки у такій ситуації у 2006 році "в бюджеті залишаться колоссальні невикористані грошові ресурси".

"Таким чином, партія, яка прийде до влади після виборів, отримає повноцінний об'єм грошового ресурсу і зможе виконувати свої післявиборчі обіцянки", - пояснила Супрун.

Також вона зазначила, що другою причиною неприйняття бюджету може бути "початок передвиборчого процесу".

"Хочемо ми чи не хочемо, але правила політичної боротьби говорять про те, що скомпрометувати опонента - значить отримати додаткові голоси на виборах", - зауважила Супрун.

Достатньо висока якість підготовленого проекту держбюджету дозволяє зробити висновок, що документ не підтримали через політичні мотиви, вважає заступник голови бюджетного комітету Валерій Асадчев.

"Фракції, які не голосували, дещо загрались в політику і забули, що бюджет стосується мільйонів людей... Нічого радикально допрацювати в цьому бюджеті неможливо. Його можливо тільки проголосувати у другому читанні і вцілому", - заявив Асадчев.

За його словами, парламент зможе повернутися до розгляду бюджету найближчого вівторка.

УНІАН, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування