Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чорномирдін запевняє, що Янукович не давав команду "гази!"

П'ятниця, 16 грудня 2005, 10:24

Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін запевняє, що рішення про підвищення ціни на газ для України не пов'язано з перемогою "помаранчевої" революції.

"До чого тут "помаранчевої революція", до чого тут Янукович?! Мова йде про те, що в усьому світі різко пішли вгору ціни на газ. Питання чисто економічне!", - заявив Чорномирдін в інтерв'ю газеті "Труд".

За його словами, можливу тенденцію стрибка цін на паливо прогнозували ще рік тому і вже тоді уряд рекомендував Газпрому сісти за стіл переговорів з українським "Нафтогазом".

"Дзвонили, писали. На ряд листів Київ узагалі не відповідав. От сьогодні і виявилися в цейтноті: сьогодні закінчується рік, ціни виросли до таких рівнів, що рік тому про них навіть розмови не могло бути", - відзначив посол.

"Чи можна працювати собі в збиток?! Кому потрібна така добродійність? До того ж мова йде не тільки про Україну. Міняються ціни для усіх, кому Газпром поставляє: Грузії, Прибалтики, Молдавії, Вірменії... Більш того, ідея переходу на світові ціни - це не наша ініціатива. Першими про це заговорили наші українські колеги", - додав Чорномирдін.

При цьому посол вважає неприйнятною позицію, що у відповідь Україна повинна підняти ціну оренди для чорноморського флоту.

"Навіщо такі речі робити: ви - нам, а ми - вам? Це, думаю, не той метод, не той підхід", - відзначив Чорномирдін.

"По усьому, що не стосується нафти і газу, у нас з Україною довгострокові контракти, договори, де зазначені стабільні ціни на весь період, обговорений документами. А от ціни на паливо, тарифи за прокачування через транзитні системи повинні обговорюватися щороку", - сказав посол.

У свою чергу заступник голови Держдуми Росії, керівник фракції "Родіна" Сергій Бабурін переконаний, що Росія давно повинна була перейти на світові ціни на газ для України. Про це він заявив в ефірі російської служби радіо "Свобода", передає Обком.

"Я можу тільки шкодувати, що ми затрималися з прийняттям такого рішення. Його необхідно було прийняти раніше", – сказав він.

"Якби ми не догоджали тому ж Леоніду Кучмі в розрахунку невідомо на що, у нас би давно вже або було реальне об'єднання Росії, України і Бєларусі, або нормальні міждержавні відносини", – додав Бабурін.

Він підкреслив, що рішення про підвищення ціни на газ для України, безсумнівно, носить політичний характер.

За його словами, це рішення – більш-менш адекватна відповідь на намір сьогоднішнього українського керівництва розірвати економічне співробітництво з Росією, вступаючи в НАТО і повертаючись обличчям до Євросоюзу, а відповідно – потилицею до Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...