За 5 років з України вкрали зброї на 132 мільярди доларів?

П'ятниця, 16 грудня 2005, 12:14

Протягом 1992-1997 років з України незаконно було вивезено зброї та військового майна на 132 млрд. доларів США.

Про це заявив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю Сергій Сінченко, повідомляє УНІАН.

Сінченко зазначив, що у спадок від Радянського Союзу в Україні залишилось зброї та військового майна для забезпечення 10-мільйонної армії. За даними закордонних джерел, ця зброя оцінювалась в 89 млрд. доларів США.

Він наголосив, що значна частка зброї та військового майна була розкрадена та вивезена за кордон у 1992-1997 роках.

"Все вкрадено до нас", - сказав Сінченко. За його словами, цьому сприяла відсутність відповідного законодавства – закони підмінялися постановами уряду та указами президента.

"Вкрадено та продано зброї та військового майна більше ніж на 32 млрд. доларів", - сказав він. За його словами, "зоряний час" для безконтрольної торгівлі зброєю настав у 1996 році, коли цим займалися близько 114 фірм.

На думку Сінченка, тільки 20% операцій з торгівлі зброєю здійснювалось організаціями, які були офіційно уповноважені від держави на проведення таких операцій, решта - тіньовими структурами.

"Сувора секретність даних про кількість, найменування організацій, які одержали право на торгівлю зброєю дозволила мати вкрай значний тіньовий сектор. Все, що діялось в цьому плані, знала лише одна людина – колишній секретар РНБО пан Горбулін", - наголосив Сінченко.

Він повідомив, що ТСК також займалась питанням розрахунків за ядерні боєприпаси, які були вивезені до Росії, і отримала відповіді про їхню кількість та вартість. За словами Сінченка, різниця між кількістю боєприпасів, переданою Україною і прийнятою Росією, становила 250 одиниць.

За його словами, вартість оперативної та оперативно-тактичної зброї, вивезеною до Росії, оцінюється в 450 млн. доларів США, а за даними наших спеціалістів – 1,5 млрд. доларів.

Сінченко зауважив, що ця зброя могла б знаходитись на українських складах до 2010 року.

Відповідаючи на запитання, чи могла бути причетною до незаконної торгівлі зброєю СБУ, голова ТСК відповів: "Я думаю, що ні. Ті, хто працюють на цих участках, – не просто дивилися скрізь пальці, а просто сприяли разом з військовими таким неподобствам".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування