Ющенко пообіцяв більше не ходити з капелюхом

П'ятниця, 16 грудня 2005, 14:10

Лібералізація ціни на російський газ позбавить Україну від енергетичної та політичної залежності.

Про це заявив президент Віктор Ющенко, виступаючи на VII пленарному засіданні Консультативної ради з питань залучення іноземних інвестицій, повідомляє прес-служба президента.

"Ми виходимо з абсолютно ясного розуміння – чим швидше ми лібералізуємо ціну на газ, тим швидше ми станемо конкурентними, швидше уникнемо політичної серйозної залежності, яка виникає в політиці газу", – сказав він.

Говорячи про перебіг українсько-російських газових переговорів, Ющенко наголосив, що позиція України залишається незмінною: розрахунки за російський газ мають бути монетизовані, а ціна на нього та за транзит газу з Росії до Європи – лібералізовані.

"Ми повинні вийти з середньовічної системи бартерних розрахунків", – сказав президент, підкресливши, що таким чином Україна як повноправний покупець вийде на російський ринок і вже за ринковими цінами закуповуватиме там газ.

"Ми ніколи не говорили, що ми проти лібералізації чи тарифної ціни (за транзит), чи ціни на газ", – підкреслив він.

Водночас президент визнав необхідність поетапного переходу до лібералізованої газової політики, з тим, щоб комунальний, приватний та індустріальний сектори споживання мали змогу адаптуватися до неї.

"Це не рішення, яке зранку приймається, а ввечері впроваджується. Тому ми просто наполягаємо на тому, що Україна за все буде платити – з капелюхом ми нічого не будемо ні в кого просити – але ми просимо порозуміння в тому, що етапність цього процесу нам треба опрацювати разом", – сказав Ющенко.

У своєму виступі президент, крім того, повідомив, що найближчим часом в Україні буде створено Агентство з питань енергозбереження. За словами Ющенка, йдеться про структуру, де мають бути сконцентровані всі проекти, пов’язані як з політикою енергозбереження, так і з альтернативними джерелами енергії, розвитком системи видобування нафти та газу тощо.

Ющенко підкреслив, що політика раціонального використання енергоресурсів залишається для України "надзвичайно важливим" питанням.

У цьому контексті він нагадав, що у проекті бюджету-2006 на енергозберігаючі технології пропонується виділити 0,5 млрд. грн.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування