Російські депутати придумали, як налякати Україну

Субота, 17 грудня 2005, 11:02

Держдума РФ звернулася до уряду з пропозицією повернутися до колишнього порядку оподатковування експорту природного газу в країни СНД за принципом країни походження.

Як повідомляє Ліга з посиланням на "Reuters", при цьому депутати не стали приховувати, що задача звернення - налякати Україну, і дали зрозуміти, що тиск на цю країну має політичне підґрунтя.

Депутат Микола Гончар під час обговорення проекту запропонував не поспішати з оголошенням податкової війни Україні, де в березні 2006 року повинні відбутися вирішальні парламентські вибори, на яких проросійські сили сподіваються взяти реванш.

"Ми ж не знаємо, які будуть результати парламентських виборів, і чи не доведеться нам ще раз повертатися до цієї проблеми вже з протилежного боку?" - сказав Гончар.

На думку лідера фракції "Родіна" Сергія Глазьєва, зміна режиму оподатковування в торгівлі для окремих країн "некоректна не тільки політично, але і юридично".

"Вводячи таку норму як погрозу на адресу України, ми можемо одержати зворотний ефект: Україна не захоче входити в Єдиний економічний простір", - сказав він.

Однак депутати не прислухалися до думки Глазьєва і підтримали звернення до прем'єра Михайла Фрадкова 318 голосами при 26 проти.

Агентство відзначає, що Росія вирішила перейти на загальносвітову практику торгівлі з країнами СНД, коли ПДВ стягується в країні призначення, а не в країні походження товару, влітку минулого року, і відповідні зміни набрали сили з 1 січня 2005 року.

Президент Росії Володимир Путін оцінив втрати Росії від переходу до сплати ПДВ у торгівлі з країнами СНД за принципом країни призначення від принципу країни походження товару в суму, що перевищує $1 мільярд. Основний виграш від цієї податкової новації, за оцінкою Росії, одержала Україна.

Для компенсації частини втрат бюджету російський парламент за пропозицією уряду збільшив податок на видобуток нафти і газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування