Пінчук не дав Україні замерзнути, але багато чого їй недодав

Субота, 17 грудня 2005, 12:09

Підприємець Віктор Пінчук стверджує, що саме олігархи зіграли вирішальну роль у становленні української економіки.

Про це говориться в статті зятя екс-президента Леоніда Кучми в газеті "Дзеркало тижня", опублікованій в суботу.

"Ми (олігархи) не дали замерзнути країні холодними зимами середини 90-х, знаходячи способи проводити до неї російський і середньоазіатський газ", - підкреслює він.

"Нині, коли подібна проблема раптом постала знову, набувши рис геополітичного протистояння, згадую, як розв’язували її ми, примудряючись платити за газ хто калошами, хто трубами, а хто й взаємозаліками з російським міністерством оборони", - стверджує Пінчук.

Водночас, він зізнається: "Не вірте тим із нас, хто стверджуватиме, ніби вони пройшли весь цей шлях по-піонерськи безгрішно. Ми багато чого робили неправильно... Ми багато чого недодали державі (яка, втім, тоді толком і запитати не вміла) не через жадобу поділитися частиною, а з остраху втратити все."

Ми, наївні хитруни, довіряли офшорам найсокровенніше так, ніби острів Кіпр знаходиться десь на Марсі", - додає Пінчук.

"Я не письменник, не публіцист, не журналіст. І навіть публічним політиком, за великим рахунком, себе не вважаю. Але мовчання, на жаль, — знак згоди", - пише Пінчук.

Підприємець не згоден з тим, що "відразу кілька політичних сил, що борються за парламентські мандати, мають намір побудувати свої кампанії на боротьбі проти великого бізнесу, на класичній "антиолігархічній" риториці".

У захист вітчизняних олігархів Пінчук пише: "Бізнесмени першого національного заклику збирали по осколках індустрію країни. Ми створювали нову економіку нової України з хаосу, з пилу перших пострадянських років, коли здавалося, що в молодій, що роздирається протиріччями країні немає і не може бути ніяких законів і навіть неформальних правил гри".

Він також підкреслює: "Ми краще, ніж політики, знали, які закони потрібні для блага економіки, і саме тому із середини 90-х пішли у Верховну Раду. І саме завдяки нам парламент прийняв первинно необхідне економічне законодавство".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News