Лазаренко здав компромат на президента

Понеділок, 19 грудня 2005, 13:00

Екс-прем'єр Павло Лазаренко заявляє, що передані ним документи в генпрокуратуру США неможливо використати проти президента Віктора Ющенка.

Про це він сказав в інтерв'ю "Независимой газете".

"Я стверджую, що всі документи, які передавав я, неможливо використати проти Ющенка. Це виключено, я просто не мав ніяких подібних відомостей", - заявив Лазаренко.

"Мова йшла про оточення Кучми, що і зараз залишилося з екс-президентом, складаючи його клан", - додав екс-прем'єр.

За його словами, він "дійсно офіційно передав наявні в нього матеріали в офіс генпрокурора США".

"Мова йде, зокрема, про платіжні доручення, перекази фондів на компанії, що контролювалися Кучмою і його оточенням", - зазначив Лазаренко.

"Зараз я не можу докладніше про це розповісти. У мене є зобов'язання перед американською прокуратурою про нерозголошення змісту даних матеріалів, поки я знаходжуся на території і під юрисдикцією США", - пояснив він.

"Як тільки мій статус буде змінено, я зможу передати всі документи українській прокуратурі і парламентському комітету з боротьби з корупцією. Як ці документи можуть бути використані – це питання, звичайно, не до мене", - додав екс-прем'єр.

Щодо нинішнього стану справи Лазаренка, екс-прем'єр повідомив, що "принаймні, документи в США не були передані...".

"Я вважаю, що нічого не змінилося, діють ті ж подвійні стандарти", - додав він і навів приклад: "Була така кримінальна справа під номером 49800".

"Вона стосувалася векселів "Нафтогазу України", якими Юлія Тимошенко начебто у 2002 році розрахувалася з російським "Газпромом". Я теж був фігурантом цієї справи", - розповів Лазаренко.

"Це відбувалося в часи боротьби Кучми проти опозиційної "Громади", лідерами якої були Лазаренко і Тимошенко. З того часу багато води витекло", - відзначив він.

"І в Росії, і в Україні закриті (за відсутністю складу злочину) усі кримінальні справи, пов'язані з тими векселями. Але моє прізвище дотепер згадується в контексті цієї закритої справи! Злочину немає, але винний є!", - заявив Лазаренко.

За його словами, "екс-генпрокурор Святослав Піскун особисто сказав йому, що ситуація абсурдна, але він не може її змінити, тому що "ця справа політична". "Але ж і зараз нічого не змінилося!", - додав екс-прем'єр.

Щодо майора держохорони Миколи Мельниченка, що також давав свідчення уряду США, Лазаренко заявив: "Я неодноразово зустрічався з Миколою. На мій погляд, він відкритий, готовий до співробітництва, давав абсолютно щирі і правдиві свідчення в суді. Мені не здалося, що він веде якісь свої таємні ігри".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування