Газ допоможе партії Ющенка збільшити свій рейтинг?

Понеділок, 19 грудня 2005, 19:25

У політичному аспекті газова криза у відносинах між Україною і Росією може принести вигоду Віктору Ющенку і провладному виборчому блоку "Наша Україна".

Таку думку під час роботи "круглого столу", присвяченого проблемам газової кризи, в понеділок у Києві висловив засновник інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський.

За його словами, вирішення газової кризи може принести велику вигоду блоку "Наша Україна" у зв'язку з тим, що внаслідок підвищення тарифів, у першу чергу, будуть страждати саме східні області, де раніше підтримували проросійську політику.

Політолог також відзначив, що вирішення проблеми газової кризи може відвести на задній план корупційний та інший скандали, що мали місце останнім часом.

Голова центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що вирішення газової кризи не зможе принести відчутного виграшу провладним партіям.

"Тому що люди, незадоволені ситуацією, звинуватять у ній саме представників влади, а не північного сусіда України", - сказав він.

Політолог підкреслив, що в даній кризі Росія, швидше за все, цікавиться не політичними або економічними вигодами, а можливістю одержання повного або хоча б часткового контролю над українською нафтогазовою трубою.

Щодо розвитку подальших відносин між Росією й Україною Фесенко підкреслив, що розвиток таких відносин залежить від того, хто стане новим міністром закордонних справ.

Фесенко також відзначив, що, на його думку, Росія не проводить цілісної гри щодо українських парламентських виборів 2006 року.

"Тут швидше за все грають різні політичні угруповання", - сказав він, додавши, що одні політичні сили Росії продовжують підтримувати Віктора Януковича і СДПУ(о), треті намагаються налагодити контакт із Юлією Тимошенко і Володимиром Литвином.

У свою чергу, директор європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитро Видрін підкреслив, що важко оцінювати економічну сторону газової кризи в зв'язку з тим, що ні українська, ні російська сторона не пояснюють механізму формування цін як на постачання, так і на транзит газу.

"Я не знаю, чи справедлива пропозиція Росії щодо цін на російський газ. Я не знаю, чи справедливі умови України по транзиту російського газу", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування