Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єхануров пригрозив "Газпрому" Стокгольмом

Вівторок, 20 грудня 2005, 10:20

Прем'єр Юрій Єхануров заявляє, що в разі перегляду контракту про постачання та транзит газу між Газпромом та Нафтогазом, Україна залишає за собою право звернутися в Стокгольмський арбітражний суд.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок.

"У нас діє контракт і всі рішення, якщо є проблеми, вирішуються в Стокгольмському суді. Поки що письмових звернень про розрив контракту немає. Навпаки, є завірення в тому, що контракт буде діяти. Маю надію, що такі цивілізовані відносини залишаться і надалі", - заявив Єхануров.

Він також зазначив, що Нафтогаз і Газпром - це два господарюючих суб’єкти, які мають контракт, укладений по 2013 рік, згідно з ним йдуть поставки газу.

"Є всі необхідні параметри для цивілізованого вирішення проблем. Україна готова на усні пропозиції російської сторони, щоб переглядати лібералізувати ринки газу, і постачання і транзит і все інше. Ми готові до переговорного процесу і створення нової юридичної бази", - сказав він.

Говорячи про Газпром, Єхануров заявив: "Це надійна структура, що забезпечую газом практично всю Європу. Я так розумію, що якимись дикими методами вони працювати не будуть".

Він також заявив, що Україна може обійтися без російського газу за умови впровадження енергозберігаючих технологій.

За його словами, 20 мільярдів кубометрів газу Україна добуває сама, ще близько 36 мільярдів кубометрів купує в Туркменії, передає РІА Новості.

При цьому 17 мільярдів кубометрів газу України одержує від Росії як плату за транзит і 6-8 мільярдів кубометрів газу купує в Росії для забезпечення балансу.

"Якби в нас на одиницю валового внутрішнього продукту витратилося б (газу) стільки, скільки використовується в Європі, Україні вистачало б газу з цих двох джерел (власного видобутку і з Туркменії)", - сказав Єхануров.

На питання що Тимошенко вимагає відставки Єханурова, за провал газової теми, прем’єр відповів : "Я вдячний Юлії Володимирівні за підтримку уряду".

На запитання, чи не вважає він, що Росія своєю позицією по газу сприяє представникам опозиції – Юлії Тимошенко та Віктору Януковичу – прем’єр сказав, що так не думає.

"Мені важко сказати, чи підігрує. Офіційно відповідаю: я не вбачаю, що переговори між урядом Росії і України впливають на політичну розстановку. Я вважаю, що це залежить від українців і від позиції цих політичних сил", - зазначив прем’єр.

"Я думаю, що всі вони патріоти України, їх заяви були необережними. Це з точки зору, що українці будуть дивитися і думати: хто ж ви такі рєбята? Тому що основний удар піде по сходу країни, їх виборцях", - додав Єхануров.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...