Ющенко зі знущанням пропонує Росії продавати газ по 700 доларів

Вівторок, 20 грудня 2005, 13:02

Президент Віктор Ющенко закликає не перетворювати газову суперечку з Росією на розправу над українською демократією.

"Головне – не допустити політики подвійних стандартів, політики розправи над українськими демократичними процесами", - відповів Ющенко на питання про газову проблему.

Президент зазначив, що виступає за перехід на грошові розрахунки у газових відносинах з Росією.

"Я не хочу, щоб Росія за транзит платила бартером", - сказав Ющенко, пояснивши, що потім цей газ надходить до місцевих бюджетів у натуральній формі. "А те, що робиться без грошей - це не має ціни. Тому ми споживаємо більше газу, ніж у Німеччині", - пояснив він.

Водночас президент розкритикував представників "Газпрому", які прискорюють це питання. "Мова йде про мільярди коштів. Аналогів немає у світі. Ті люди, які думають, що це можна зробити з 1 січня 2006 року (перейти на нові розрахунки), не є професіоналами. Це наївно", - додав Ющенко.

Президент також попросив пояснити принципи формування нової ціни: "Я не можу коментувати заяви керівництва "Газпрому", що ціна буде 220-230 доларів за тисячу кубометрів. Давайте почнемо з 500 чи 700 доларів! Це не підстави для політичного діалогу, це безвідповідальний підхід".

Другим питанням, яке хоче зрозуміти президент, є принципи поширення ціни на газ для різних країн.

Ющенко також підкреслив необхідність визначити період переходу на нові механізми і етапи, протягом яких це можна зробити. При цьому глава держави звернув увагу, що український бюджет вже знаходиться у парламенті.

Президент нагадав, що під час першої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у 2000 році (за часів прем'єрства Ющенка) він пообіцяв, що Україна "ніколи не буде красти газ", але при цьому він закликав російського президента перейти на "ліберальні відносини" у цій сфері.

Коментуючи фактор оренди Росією бази для Чорноморського флоту в Криму, Ющенко зазначив: "Ми повинні мати аналогічний підхід (відповідно до позиції Росії у газовому питанні)". Президент зазначив, що радіолокаційні системи експлуатуються зі збитками для України.

На останок Ющенко закликав робити відносини раціональними не тільки з Росією, але і з іншими країнами.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...