"Газпром" звинувачує Ющенка в тому, що він нічого не зрозумів

Вівторок, 20 грудня 2005, 17:58

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявляє, що "Газпром" пропонує Україні ті ж умови транзиту і поставок газу, що й її найближчим сусідам.

"Ми не орієнтуємося винятково, скажімо, на Німеччину або Францію, умови роботи на ринках яких, безумовно, відрізняються від українських. Але потрібно подивитися просто на своїх найближчих сусідів - Словаччина, один з найбільших транзитеров російського газу. Ми вже протягом багатьох років працюємо на основі довгострокових контрактів з використанням формули ціни", - сказав він в ефірі 1 каналу у вівторок.

"Таку саму схему ми зараз пропонуємо Україні", - додав Купріянов.

Він підкреслив, що "це такі ж умови, як і для усіх - без преференцій, але й без якихось надвимог".

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко заявив, що принципи ведення переговорів з Росією є дуже простими: Україна "хоче зрозуміти концепцію формування ціни".

"Я не можу коментувати заяви керівництва "Газпрому", що ціна в Україні буде $220-230 за 1000 кубометрів. Давайте взагалі з п'ятисот почнемо, або із семисот. Це - не підстава для політичного діалогу. Це безвідповідальний підхід", - відзначив Ющенко, додавши, що Україна хоче "зрозуміти логіку формування цієї ціни".

У відповідь на це Купріянов заявив, що Україна повинна була раніше зрозуміти концепцію формування ціни на російський газ.

"Розуміти концепцію формування ціни, як висловилися українські керівники, потрібно було трохи раніше, а не за 11 днів до закінчення терміну контракту", - сказав він.

"Ті умови, які ми пропонуємо роботи в наступному році, цілком відповідають принципам роботи, які ми використовуємо з нашими європейськими партнерами як у східній, так і в західній Європі", - підкреслив Купріянов.

При цьому представник Газпрому повідомив: "Що стосується поширення на Україну такого ж принципу роботи як, наприклад, для Білорусі, про що сьогодні було заявлено, ми зробили пропозицію про те, як це може бути зроблено".

"Безумовно, важливим фактором є те, що Білорусія - це єдина країна на території колишнього Радянського Союзу, магістральні газопроводи на території якої належать "Газпрому" на правах власності", - пояснив Купріянов.

"Що стосується України, ми маємо намір працювати на ринкових принципах, що повністю відповідають тому, як "Газпром" працює з десятками країн і в Східній Європі, і в Західній Європі", - підкреслив він.


"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування