Україна вже рік сидить "на газовій дієті"

Вівторок, 20 грудня 2005, 19:50

Українські теплоелектростанції з початку року за станом на середину грудня 2005 року скоротили споживання природного газу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зокрема, споживання скоротилося на 900 млн. куб. м, або 23,3%, - до 2,97 млрд. куб. м, повідомив голова правління НАК "Енергетична компанія України" Петро Омеляновский.

"У наступному році, я упевнений, споживання газу ТЕС скоротиться ще більше - за рахунок використання більш якісного вугілля й удосконалення устаткування станцій", - сказав він в інтерв'ю "Инвестгазете".

У той же час він підкреслив, що повністю відмовитися від використання газу ТЕС не можуть, тому що антрацитові вугілля неможливо спалювати без "підсвічування" газом.

НАК "Енергетична компанія України" володіє всіма державними корпоративними правами в електроенергетиці, зокрема, контролює чотири з п'яти енергогенеруючих компаній.

У той же час ціни на металопродукцію, що реалізується в Україні, у випадку підвищення вартості природного газу виростуть незначно.

Про це заявив міністр промислової політики Володимир Шандра, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Підвищення цін на метал буде несуттєвим, оскільки ціни вже і так на рівні світових", - сказав міністр, відзначивши, що ці ціни буде регулювати внутрішній, а не зовнішні ринки.

При цьому він висловив сподівання, що Україна і Росія все-таки зможуть домовитися про прийнятні ціни на природний газ. "Думаю, буде знайдено компроміс", - сказав міністр.

Як повідомлялося, Росія наполягає на значному підвищенні цін на природний газ, що поставляється в Україну, з 1 січня 2006 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News