Україна чекає, що "Газпром" пришле "увечері"

Четвер, 22 грудня 2005, 12:21

Київ готовий до серйозних компромісів по ціні на російський газ і по тарифу на транзит, заявив тимчасовий повірений у справах України в Росії Леонід Осаволюк на брифінгу в четвер у Москві.

"Ми готові до досить серйозних компромісів і по тарифу на транзит, і по ціні на газ, в оплату послуг по транзиту", - сказав Осавалюк.

При цьому він відзначив, що українська сторона "виходить з того, що відповідний протокол буде підписаний до кінця цього року".

Український дипломат заявив, що "немає ніякої ціни в 220 (доларів США за 1000 кубометрів газу)".

"Сьогодні немає офіційних пропозицій від "Газпрому", є виступи посадових осіб, що вранці називають одну ціну, а ввечері - іншу", - сказав він.

"Ми чекаємо офіційних пропозицій від "Газпрому" і по тарифах на транзит, і за цінами на газ в оплату цього транзиту", - сказав Осавалюк.

При цьому він підкреслив, що Україна і Росія повинні підписати не контракт на постачання газу, а саме додатковий протокол до міжурядової угоди від 4 жовтня 2001 року.

Осаволюк висловив думку офіційного Києва в тому, що газова проблема у відносинах Росії й України викликана спробами ігнорувати норми міжнародного права.

"Саме спроби будувати україно-російські відносини поза нормами міжнародного права, з ігноруванням норм міжнародного права, з ігноруванням основних принципів, що проповідують усі демократичні держави і призвели у свій час до проблеми Тузли і призвели зараз до ситуації в газовій сфері", - сказав він.

Дипломат підкреслив, що Україна як і раніше не є прихильницею бартерних розрахунків за газ. "Ми запропонували і продовжуємо пропонувати переходити на ринкову основу наших відносин, але ці відносини повинні базуватися на нормах міжнародного права", - підкреслив дипломат.

Він відзначив, що Росія й Україна щорічно вносили поправки в домовленості про газові постачання, однак "ці щорічні поправки не переглядали тарифи за транзит і вартість постачань".

"Цього року виявилося раптом, що такі довгострокові угоди не влаштовують деяких представників Газпрому, посипалися якісь цифри, що день у день міняються, причому міняються у більшу сторону", - підкреслив Осаволюк.

"Що стосується проблеми газу, то, мені здається, що досить чітку характеристику цій проблемі дав радник президента РФ Андрій Ілларіонов, назвавши газову війну "аферою року", - сказав тимчасовий повірений. Дипломат відзначив, що, на його думку, ця оцінка радника російського президента близька до істини.

Осаволюк заявив, що "оцінка, що Україна не погоджується купувати газ по тій чи іншій ціні - не є зовсім чіткою".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News