Росіяни думають, що їхній флот "у законі" і нікуди не піде

Четвер, 22 грудня 2005, 12:36

Умови перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі перегляду не підлягають.

Про це під час робочої поїздки на ЧФ заявив головнокомандуючий ВМФ Росії адмірал Володимир Масорін, повідомляють РИА Новости.

"Щодо умов перебування Чорноморського флоту в Севастополі й у Криму, то вони чітко визначені в базових угодах по ЧФ, підписаних у єдиному "пакеті" з Договором про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією й Україною в 1997 році в Києві, і перегляду не підлягають", - наводить його слова прес-служба ЧФ.

Масорін відзначив, що згідно зі ст. 9 Конституції України, після ратифікації Верховною Радою ці угоди і зафіксовані в них умови перебування ЧФ РФ стали частиною національного законодавства України.

"При цьому в статті 15 закону про міжнародні договори України міститься принципове положення, що "чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню відповідно до норм міжнародного права", відзначив адмірал.

За його словами, як з позицій міжнародних зобов'язань України, так і положень її національного законодавства, базові угоди по ЧФ "мають найвищий правовий рівень і підлягають безумовному виконанню".

Водночас він сказав, що Росія "і надалі має намір неухильно дотримуватися базових угод по ЧФ, розвивати конструктивну взаємодію з українськими військовими моряками, як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних операцій".

Заяви українських політиків, що закликають переглянути умови базування ЧФ Росії в Криму як відповідь за перехід Росії на ринкові цін на газ, Масорін назвав "недостатньо зваженими і відповідальними".

Як відомо, раніше міністр економіки Арсеній Яценюк заявив у середу, що Україна перегляне тарифи за базування Чорноморського флоту в Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування