Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Туркменбаши не врятував Україну. Не допоміг навіть Ющенко

П'ятниця, 23 грудня 2005, 09:32

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов відмовився розглядати питання про збільшення обсягів поставок туркменського газу в Україну на 8 млрд. кубометрів через занадто низьку ціну на нього.

Про це пише "Комерсант-Україна", відзначаючи, що в переговори був змушений втрутитися президент Віктор Ющенко, який теж не зміг переконати Ніязова.

"Таким чином, позиція України в дискусії з Росією ослабнула – тепер "Газпром" може вважати себе єдиним постачальником додаткового газу в країну", - пише "Комерсант".

Як відомо, у четвер голова Мінтопенерго Іван Плачков провів переговори з Ніязовим, у ході яких обговорювалася ціна на газ у $44 за тисячу кубометрів.

Додатковий газ необхідний Україні для того, щоб закрити свій баланс у випадку підвищення Росією тарифів на природний газ.

Як стало відомо, на пропозицію Плачкова Ніязов відповів, що він готовий продати Україні більше газу, але "за більш високою ціною у зв'язку з ростом цін на газ у світі".

Плачков нагадав президенту Туркменії, що в України на 2006 рік уже законтрактовані 39 млрд. кубометрів по $44 за тисячу кубометрів. У відповідь Ніязов заявив, що в такому випадку в нього "немає бажання обговорювати збільшення обсягів продажу газу".

Водночас, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", міністр закордонних справ Борис Тарасюк заявив, що Україна домовилася з Туркменістаном про постачання газу в колишніх обсягах і про ціну на нього.

Відповідаючи на питання про ціну поставок, Тарасюк сказав, що про це буде оголошено пізніше в офіційній заяві.

Тарасюк також відзначив, що вважає претензії Росії на підвищення ціни на газ безпідставними.

"Коли українська делегація просить пояснити обґрунтування для підвищення ціни, різні джерела кажуть, що собівартість видобутку газу складає 7 доларів, 17 доларів, але ніяк не 50 доларів. Аргументи працюють, коли вони мають обґрунтування", - сказав міністр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування