У Британії російський газовий шантаж назвали зброєю проти України

П'ятниця, 23 грудня 2005, 09:55

Газовий конфлікт між Росією і Україною свідчить про те, що Москва використовує свої резерви нафти й газу як політичну зброю.

Про це пише британська газета "Financial times", повідомляє Бі-Бі-Сі.

У статті "Москва хоче використати енергетичну потугу як політичний важіль" газета відзначає, що "через 9 днів потенційно Росія може пригрозити зменшенням поставок газу через Україну до Європи, якщо Київ не погодиться платити вищу ціну за газ, який він відбирає з труби".

Результатом може бути нестача газу для деяких європейських країн, пише видання.

Газета також звертає увагу, що Росія перебирає головування у Великій Вісімці, що складається з сімки індустріалізованих країн та Росії, і гаслом її головування є енергетична безпека.

"Ці два факти можуть здаватися суперечливими, проте насправді вони вказують на один і той самий висновок. Росія все впевненіше використовує свій гігантський резерв нафти і природного газу як політичну зброю", - пише видання.

Далі газета пише, що вимоги Росії від колишніх радянських республік перейти на ринкову ціну є дуже вибірковими.

"Україна, яка випала з московської орбіти після минулорічної помаранчевої революції, зіткнулася з вимогами найбільшого підвищення цін. Ціни для Грузії та Молдови, які також повернулися обличчям до Заходу, майже подвоїлися. Проте Білорусь, лояльна до Москви, досі отримує газ за старими цінами", - пише автор статті.

У другій статті "Україно-російська газова суперечка змушує Європу боятися за власні поставки", опублікованій в "FT" зазначається:

"Україна та Росія мали багато газових суперечок, проте ніколи ще вони не були такими близькими до того, щоб через це скоротити поставки до Європи".

Далі автор зауважує, що обом сторонам дуже потрібна домовленість, проте обидві твердять, що це саме інша сторона не хоче домовлятися по-серйозному.

Газета додає, що в той час, як Росія твердить про свої чисто економічні інтереси, прихильники Ющенка вважають, що Москва прагне пошкодити популярності українського президента за три місяці до виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News