У Єханурова "наполеонівські" плани

П'ятниця, 23 грудня 2005, 13:10

Кабінет міністрів має намір збільшити видобуток газу в Україні на 30% до 2009 року.

Про це заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров на зустрічі зі студентами, повідомляє Обком з посиланням на "Українські новини".

"Ми можемо протягом 3 років збільшити обсяги газу, що добувається в Україні, з 20 до 26-26,5 млрд. кубометрів", - сказав Єхануров.

Прем'єр додав, що на засіданні Кабміну в п'ятницю ввечері буде заявлено про завершення підготовки до оголошення і проведення в першому кварталі 2006 тендера на видобуток газу на прикерченський ділянці Чорного моря.

Як повідомлялося, у 2004 році видобуток газу в Україні збільшився на 3,3% у порівнянні з 2003 роком до 20 111,9 млн. кубометрів.

14 грудня Кабмін вирішив провести конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції на прикерченський ділянці надр континентального шельфу Чорного моря.

Ділянка, що виноситься на конкурс, розташована у 13 км від берегової лінії Керченського півострова. Площа ділянки складає 12,96 тисяч кілометрів квадратних, глибина моря в межах ділянки 70-2000 метрів.

Умови конкурсу передбачають, що переможець платить державі під час підписання угоди бонус у розмірі 500 тис. доларів.

Мінімальний розмір інвестицій складає не менше 15 млн. доларів на проведення сейсмо-розвідувальних робіт.

У той же час Єхануров заявив: "У нас стоїть одна задача: щоб до того часу (закінчення будівництва Північноєвропейського газопроводу) збільшити десь на 20-25% пропуск газу через територію України. Потреби ростуть, і ми повинні усе зробити для того, щоб цей ринок відтягнути на себе".

Прем'єр зазначив, що сьогодні Україна "забирає 80% послуг по транспорту газу". "Ми не будемо відступати, ми будемо триматися цієї цифри", - підкреслив він.

За словами прем'єра, також існують проблеми в реалізації проекту Північноєвропейського газопроводу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"В естонському парламенті парламентарій подав законопроект про збільшення водної лінії на кордоні з Естонією. Якщо фінський парламент це зробить, то виявиться, що немає нейтральної території", - сказав Єхануров.

Разом з тим він зазначив, що Фінляндію "зараз утягують для того, щоб вона була зацікавлена в будівництві газопроводу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування