Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСІЯ ОПУСТИЛАСЯ ДО ПУБЛІЧНОГО ШАНТАЖУ УКРАЇНИ

П'ятниця, 23 грудня 2005, 15:05

"Газпром" пропонує Україні компенсувати перехід на ринкову вартість покупки російського газу акціями українських підприємств, зокрема, частками у газотранспортній системі України.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому", гендиректор "Газекспорт" Олександр Медведєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Говорячи про можливості надання Україні періоду для переходу на ринкові ціни на газ, Медведєв сказав: "Нами було запропоновано,... що різниця між прийнятною для адаптації української економіки і розрахунковою ціною може бути конвертована в акції відповідних підприємств".

"У даному випадку, якщо я говорю про газотранспортну систему - передбачалося створення консорціуму (по управлінню газотранспортною системою України) - про це говорилося на найвищому рівні, навіть у присутності канцлера Німеччини Герхарда Шредера", - почав Медведєв.

"Але потім протягом двох років українська сторона робила все можливе, щоб від цієї концепції відійти", - додав він.

"Це (передача "Газпрому" акцій українських підприємств) дозволило б Україні зовсім спокійно протягом 3-5 років підготувати свою промисловість до переходу на європейські ціни", - зазначив Медведєв.

"Тому говорити, що (від "Газпрому") не було пропозиції по перехідному періоду - це несправедливо", - додав він.

На питання про величину частки в газотранспортному консорціумі, на яку розраховує "Газпром", Медведєв відповів: "Ми завжди підтримували ідею паритетного партнерства - 50 на 50 - і від цієї точки зору не відійшли".

"Більш того, ми допускаємо участь третьої сторони - іноземного партнера - і відповідного перерозподілу акцій між учасниками - української, російської і, припустимо, німецької сторони, що стояла біля витоків (створення консорціуму)", - додав він.

Медведєв підкреслив, що ціна поставок газу для України, починаючи з 1 січня 2006 року, "Газпромом" уже запропонована і складає 230 дол. за 1 тис. кубометрів, "а питання оплати - живими грішми або акціями підприємств - це вже інше питання".

Коментуючи висловлення ряду українських представників, що "вони зруйнували угоду про газотранспортний консорціум, рятуючи національне надбання України", Медведєв сказав:

"Від чого вони врятували Україну? Від партнерства з провідним виробником газу, єдиною компанією у світі, що здатна забезпечити довгострокові постачання газу? Якщо така ціль - то хай Бог помагає".

Водночас, як повідомляють РИА Новости, Медведєв сказав, що "Газпром" не буде постачати газ в Україну без контракту на експорт. "Якщо контракту немає - немає і поставок", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
Усі новини...