Україна через газ кличе на допомогу країни-гаранти

П'ятниця, 23 грудня 2005, 15:33

Україна звернулася до країн-гарантів договору про нерозповсюдження ядерної зброї з проханням про проведення консультацій щодо можливого економічного тиску в питанні постачань російського газу.

Про це заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров на зустрічі зі студентами, повідомляють "Новости Украина", з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Єхануров зазначив, що "громадськість вимагає від нього особисто і від уряду роботи з міжнародними організаціями, країнами-гарантами про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаного в 1994 році в Будапешті".

Прем'єр нагадав, що в цьому договорі як гаранти фігурують США, Китай, Росія, Німеччина, Франція, Великобританія.

"Там написано, що у випадку економічного тиску ми можемо звертатися до цих країн як до гарантів для проведення консультацій із приводу порушень будапештського меморандуму. Такі звернення є, і сьогодні ця тема буде проговорена на засіданні уряду, де ми визначимося", - сказав він.

Разом з тим, як підкреслив прем'єр, "офіційно нічого немає". При цьому Єхануров додав, що в України немає конфлікту з Росією, а "є усний конфлікт "Нафтогазу України" з "Газпромом".

Прем'єр повідомив, що, за його інформацією, у четвер представник країн "великої вісімки" мав розмову в Міністерстві закордонних справ Росії. Єхануров не повідомив зміст бесіди, зауваживши, що це прерогатива російської сторони.

За його словами, Україна готова перейти до ринкових цін на газ, однак буде робити це поетапно. Він повідомив, що в контракті між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" існує пункт, за яким у випадку виникнення проблем між двома корпораціями сторони можуть звертатися в арбітражний суд у Стокгольмі.

Єхануров зазначив, що в нього є досвід розгляду справ у цьому суді, оскільки він виступав експертом у суперечці України з компанією "НорскГідро".

"Я маю досвід у Стокгольмському суді. Однак я дуже хотів би, щоб він не став у нагоді в наших відносинах, оскільки відкрите акціонерне товариство "Газпром" - це товариство, що є публічним, яке продає свої цінні папери на біржі. Воно має працювати винятково за міжнародними правилами", - зазначив він.

Прем'єр додав, що в Україні "не допускають і думки", що з боку компанії "Газпром" можливі "не правові дії".

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом з роззброєння ООН з метою поставити міцну перешкоду на шляху розширення кола країн, що володіють ядерною зброєю.

Договір схвалений Генеральною асамблеєю ООН 12 червня 1968 і відкритий для підписання 1 липня 1968 у Москві, Вашингтоні і Лондоні. Набрав сили 5 березня 1970 після здачі на збереження ратифікаційних грамот державами-депозитаріями.

Учасниками договору є майже всі незалежні держави світу. Не є учасниками договору Ізраїль, Індія, Пакистан і Північна Корея.

У 1994 році в Будапешті в обмін на відмову від ядерної зброї США, Росія, Великобританія, Німеччина, Франція і Китай гарантували Україні її безпеку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування