Росія вже залишає Україну без газу

П'ятниця, 23 грудня 2005, 17:57

Росія запропонувала Україні три проекти газових угод, які, попередньо, не відповідають європейським стандартам.

Про це повідомив на засіданні Кабміну в п'ятницю міністр палива й енергетики Іван Плачков.

Україна одержала проект міжурядового протоколу на 2006 рік, проект договору на постачання природного газу і проект доповнення до контракту між НАК "Нафогаз України" і ВАТ "Газпром" про обсяги й умови транзиту газу по території України на період з 2003 по 2013 рік від 21 червня 2002 року.

"У цих документах запропонована система взаємин, попередній аналіз, яких показує невідповідність попередньо запропонованим європейським принципам. Запропоновані: інший підхід по формуванню ціни, інший підхід по формуванню відповідальності за транзит газу", - відзначив міністр.

Він також додав, що "Газпром" в однобічному порядку зарахував додаткові 2,5 млрд. кубометрів газу, що "Нафтогаз" повинен був одержати за рахунок додаткового транспортування 8 млрд. кубометрів газу в 2005 або 2006 роках, у рахунок законтрактованих базових обсягів транспортування палива.

"Сьогодні ми вже маємо скорочення постачань газу з російської сторони відповідно до укладених і підписаних угод", - підкреслив Плачков.

Плачков у той же час повідомив, що українська делегація на переговорах з Туркменістаном досягла домовленості щодо постачань туркменського газу в Україну в необхідних обсягах і за взаємовигідною ціною.

Міністр відзначив, що в такий спосіб Україна буде забезпечена необхідним обсягом туркменського газу на 2006 рік.

Плачков також нагадав, що напередодні переговорного процесу була проведена телефонна розмова між Віктором Ющенком і президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим щодо поточного стану розрахунків української сторони за спожитий газ.

Міністр також відзначив, що на переговорах туркменська сторона висловила задоволення рівнем розрахунків як у грошовій формі, так і товарній продукції.

Плачков також заявив, що у випадку непідписання нових україно-російських документів про постачання газу і транзиту по українській території в майбутньому році продовжує діяти раніше затверджені документи.

"Інтерфакс-Україна" Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування