Росія штовхає Україну на кримінал

Субота, 24 грудня 2005, 10:50

Росія не має права відключати постачання газу до України, оскільки це матиме наслідком фінансові санкції.

Про це заявив в ефірі 5 каналу міністр економіки Арсеній Яценюк.

Навчання в Росії з відключення України від газу, Яценюк назвав "не зовсім адекватними проявами".

"Те що хтось дає команди, можливо це комусь цікаво бачити, але є договір, є угода, і ми не перебуваємо в середньовіччі, ми зобов’язані їх виконувати. Хто їх не виконує, той платить гроші", - зазначив міністр.

Він нагадав, що україно-російський контракт не підлягає перегляду і діє до 2009 року.

"Таким чином, якщо ви придбали квартиру і підписали угоду, у вас є печатки і підписи, дуже складно довести покупцю квартири, що вона подорожчала в 5 раз. Думаю, ви підете до суду", - навів порівняння міністр.

"Якщо країни не домовляться, то за чинними нормативними документами і міжнародною практикою ми повинні йти до суду. Одначе це не означає, що хтось може припинити договірні зобов’язання. Якщо мова йтиме про те, що Україна не права – Україна доплатить, якщо Росія не права – Росія – доплатить, але не може йти мова про зменшення тиску в системах", - сказав Яценюк.

Яценюк також нагадав про базові угоди – угоду про вільну торгівлю і соціально-економічне співробітництво України і Росії, де країни обіцяють не вдаватися до заходів дискримінації.

"Навіть якби українська сторона дуже хотіла переглянути ціну, то як пояснити українцю, чому українські чиновники підписали угоду на 150-160 доларів, якщо була чинна угода на 50? Як пояснити державі, економіці і громадянам? Цього не можна робити, бо я змушений констатувати, що це кримінал", - зазначив міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...