Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна пояснила Росії, що та порушила зобов’язання

Субота, 24 грудня 2005, 14:27

НАК "Нафтогаз України" висловлює стурбованість намірами російського "Газпрому" надати Україні в рахунок оплати за транзит менше газу, ніж це належить відповідно до наданих транзитних послуг.

Про це говориться в прес-релізі "Нафтогазу", розповсюдженому в суботу.

"За 11 місяців 2005 року обсяг газу ВАТ "Газпром", протранзитованого НАК "Нафтогаз України" до європейських країн, склав 99,6 млрд куб м. Загалом до кінця 2005 року Компанія протранзитує до Європи 110 млрд куб м російського газу", - говориться в прес-релізі.

"Тим самим НАК "Нафтогаз України" повністю виконає свої контрактні зобов’язання перед "Газпромом", - наголошує компанія.

"Нафтогаз" пояснює, що відповідно до доповнення №5 до Контракту між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" Україна повинна була додатково надати транзитні послуги в обсягах, необхідних для оплати 2,55 млрд кубометрів газу, які зберігалися в підземних сховищах України і були передані їй "Газпромом".

"Для виконання цієї задачі "Газпром" взяв на себе зобов’язання збільшити обсяги транзиту свого газу до Європи на 8 млрд куб м. Було також передбачено, що в разі якщо додаткові обсяги не будуть надані "Газпромом", дані транзитні зобов’язання української сторони будуть перенесені на наступний рік", - сказано в заяві.

"НАК "Нафтогаз України" був повністю готовий протранзитувати ці додаткові обсяги газу до Європи. Більше того, Компанія неодноразово зверталася до "Газекспорту" з телеграмами щодо збільшення обсягів транзиту", - стверджує "Нафтогаз".

Однак, за словами компанії, посилаючись на те, що європейські країни не потребують більших обсягів газу в цей період, "Газекспорт" не погодився збільшити транзит. Як наслідок, утворилася різниця між запланованими та фактичними показниками в розмірах 1,63 млрд куб м газу.

"Зараз "Газпром", всупереч пункту 8.1 до Доповнення №5, наполягає на тому, щоб цей газ був вилучений з обсягів, які НАК "Нафтогаз України" повинен отримати як оплату за транзитні послуги. Це створює загрозу забезпеченню газового балансу України", - говориться в заяві.

"Нафтогаз України" ще раз наголошує на тому, що він повністю виконує зобов’язання з транзиту газу ВАТ "Газпром" до країн Європи.

"Відповідно, в компанії вважають неприпустимим будь-які обмеження в постачанні газу за надані НАК "Нафтогаз України" транзитні послуги, оскільки це суперечить зобов’язанням, які взяли на себе обидві сторони", - йдеться в заяві.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування