Українцям сказали не боятися Нового року, але газ економити

Неділя, 25 грудня 2005, 16:07

Російський "Газпром" не має юридичних підстав для припинення поставок газу для споживачів в Україну.

Про це заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко в неділю в Добромилі Львівської області.

Він відзначив, що відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом" визначені довгостроковим контрактом про обсяги й умови транзиту російського газу по території України на період з 2003 по 2013 рік.

"Якщо "Газпром" піде на порушення існуючих домовленостей, відповідальність за це буде нести російська сторона", - сказав Івченко.

Він також підкреслив, що повністю "перекрити газ неможливо ні технічно, ні юридично". "Тому 1 січня нічого не станеться", - сказав він.

Голова правління НАК, користуючись нагодою, звернувся до громадян України із проханням економно ставитися до споживання енергоносіїв, у тому числі природного газу.

Відповідаючи на запитання журналістів, скільки українського газу знаходиться в підземних сховищах, Івченко сказав: "Більше, ніж минулого року". Він відмовився назвати конкретну цифру, пославшись на таємність подібної інформації.

Міністр палива й енергетики Іван Плачков також заявив, що російська сторона не має підстав для припинення поставок газу для України.

Він підтвердив, що відносини між "Нафтогазом України" й "Газпромом" визначені довгостроковим контрактом на період з 2003 по 2013 рік, а "непідписаний досі щорічний протокол до міжправугоди про обсяги й умови транзиту російського газу визначає лише формат цих відносин".

Плачков нагадав, що аналогічний протокол за умовами транспортування нафти між Росією й Україною на 2005 рік не підписаний, проте господарюючий суб'єкт - "Укртранснафта" забезпечує транспортування російської нафти.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування