Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСІЯ ТЕЖ ПОГРОЖУЄ УКРАЇНІ СТОКГОЛЬМОМ

Неділя, 25 грудня 2005, 16:28

Російський "Газпром" буде звертатися в Стокгольмський арбітражний суд, якщо Україна піде на незаконний відбір газу, призначеного для Європи.

Про це сказав заступник голови правління компанії Олександр Медведєв в інтерв'ю програмі "Воскресне "Время"" Першого каналу російського телебачення.

"80% нашого експорту йде через Україну. І, напевно, з цим зв'язана шантажистська, або можна ще застосувати вислів, піратська поведінка українських колег... Але, все-таки, ми знаходимося не в джунглях, а в цивілізованому світі. Тому я сподіваюся, що все-таки розум візьме гору", - сказав Медведєв.

"Ми готові йти у Шведський суд, якщо Україна на це піде (на несанкціонований відбір газу). Але це остання справа - іти в Арбітраж. Але, якщо Україна готова, ми теж готові", - заявив він.

Медведєв підтвердив, що "Газпром" у стані подавати "стільки газу, скільки потрібно Європі. І не подавати газ для України".

Зараз, відзначив він, газ іде для України, а у випадку провалу переговорів, "о 10 годині ранку 1 січня український газ, газ для України надходити не буде", - сказав представник російської компанії.

На його думку, тоді перед Україною постане вибір, "або вони реалізують безвідповідальну заяву ряду діячів про те, що вони будуть брати газ із системи, тобто просто красти його, або все-таки, вони, виходячи зі свого власного видобутку й газу, що можливо буде надходити за туркменським контрактом, будуть все-таки прагнути до якнайшвидшого укладення угоди з нами. А часу на годиннику залишилося дуже й дуже мало".

Представник "Газпрому" стверджує, що "українські колеги кривлять душею", говорячи про те, що нова ціна в 230 доларів за тисячу кубометрів їх шокувала.

"Україна сама продає газ європейським споживачам. У них є діючий контракт із Румунією. І там ціна, наприклад, з 1 січня буде не 230, не 250, а 265 доларів. Тому наші українські колеги чудово знають, як формуються ціни в Європі", - відзначив заступник голови правління "Газпрому".

При цьому він сказав, що "альтернативою тій формулі ціни, що запропонована українським колегам, є тільки продаж газу на умовах спотового ринку".

"Це вільний ринок, коли ціна на газ формується під впливом попиту та пропозиції. Отож, ця спотова ціна, доведена до кордону Україні, у листопаді-грудні могла бути й 500 й 700. А насправді ця ціна вискакувала й за тисячу доларів", - підкреслив Медведєв.

Він знову запевнив, що в пропозиціях "Газпрому" з ціною на газ для України немає ніякої політики.

"У рамках переходу на європейські правила введення бізнесу, що було запропоновано нам українською стороною, до речі, у рамках їхнього загального руху в Європу на всіх парах. Україна визнана країною з ринковою економікою, вони прагнуть до СОТ, швидше за нас хочуть увійти", - відзначив він.

"І тут ми, до речі, запропонували подумати про те, як адаптувати українську економіку до нових цін. Ми сказали, якщо ви не в змозі платити грошима за наш газ, то давайте подумаємо, як знайти компромісне рішення, згідно з яким частина цієї ціни буде оплачена грішми, а частина буде оплачена ... власністю, яка нас цікавить", - пояснив Медведєв.

При цьому він підкреслив: "Ми готові спільно оцінити або залучити незалежного оцінювача. Скільки коштує реально газотранспортна система України, і ми будемо не просто одержувати її у власність, але й спільно інвестувати". "А інвестиції в цю систему досить і досить істотні", - додав він.

Медведєв сподівається, що ще є можливість укладення угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом України".

"Так, переговори йдуть, у нас ще є тиждень, і я сподіваюся, що ми досягнемо домовленостей. Надія вмирає останньою, як відомо. Але для того, щоб ми могли укласти ці договори, потрібна не тільки наша добра воля. Але потрібна воля й української сторони. На жаль, ми поки цього не бачимо", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування