Яценюк заявив, що росіяни мають платити більше, і зробив крок назад

Понеділок, 26 грудня 2005, 17:21

Ціна за транспортування російського газу має бути підвищена до 2,5 доларів за 1 тис. кубометрів.

Про це заявив в понеділок міністр економіки Арсен Яценюк на нараді з представниками асоціацій виробників України, передає Уніан.

"Ціна (за транспортування 1 тис. кубометрів газу на 100 км) - не 1,09 доларів, не 1,75, як пропонує російська сторона, вона становить 2,5 долара", - зазначив Яценюк.

За його словами, така ціна є економічно обгрунтованою.

При цьому, як зазначив Яценюк, на сьогодні "немає економічної логіки" в пропозиціях російської сторони про підвищення цін на газ у кілька разів.

"Ми тому так і вперлися, що немає ніякої економічної логіки в їх розрахунках", - зазначив Яценюк. Найбільша ціна, за якою Росія продає газ сусідам, становить 140 доларів за 1 тис. кубометрів, додав міністр.

За його словами, ситуація з переговорами між Україною і Росією щодо поставок російського газу "увійшла до дуже серйозного клінчу, і вона має чимось виплеснутися".

В той же час міністерство економіки заявило, що Яценюк ніколи не говорив про перегляд в односторонньому порядку тарифів на базування Чорноморського флоту Росії, а також на транзит російського газу в Європу.

"Жодної такої заяви Міністерство економіки не робило, і підкреслюємо, що ці питання урегульовані чинними міжнародними угодами, що не підлягають зміні в однобічному порядку", - говориться в заяві відомства.

Мінекономіки заявляє, поширення такої інформації - це ніщо інше, як "подальше нагнітання конфліктної ситуації і спроба заробити дешевий авторитет".

Раніше 21 грудня, коментуючи можливість підвищення вартості оренди базування ЧФ РФ, Яценюк сказав: "Будь-який перегляд цін, тарифів, розмірів і інших плат, незалежно від того, чи є це орендною платою за транзит або платою за якісь товари або послуги, які одержує Україна, мають здійснюватися винятково відповідно до укладених угод".

ICTV, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування