Гордість Тимошенко не дозволяє їй боротися за свою реабілітацію в Росії

Вівторок, 27 грудня 2005, 11:55

Припинення кримінальної справи в Росії проти Юлії Тимошенко за нереабілітуючими обставинами не є непрямим визнанням її провини.

Про це заявив "Комерсанту" російський адвокат Тимошенко Володимир Жеребенков.

"Справу вирішили припинити у зв'язку із закінченням строку давності. Думаю, таке рішення було прийнято головною військовою прокуратурою, щоб зберегти обличчя й не ганьбитися перед світовою громадськістю, оскільки складу злочину там немає", - сказав Жеребенков.

Він додав, що "справа проти Юлії Володимирівни мала політичний характер, її слухання постійно відтягувалися й переносилися".

Адвокат не знає, чи буде він оскаржувати припинення справи проти Тимошенко за нереабілітуючими обставинами.

"Юлія Володимирівна вважає себе вище цього. Говорить, припинили й добре", - сказав Жеребенков.

Як відомо, головний військовий прокурор РФ Олександр Савенков заявив, що після закриття кримінальної справи за нереабілітуючими обставинами "відповідно до російського законодавства Тимошенко визнана особою, що вчинила злочин".

Адвокат Тимошенко висловив думку, що справа із самого початку була політичною, а при її відкритті в Росії порушили Мінську конвенцію 1993 року про правову допомогу між країнами СНД: "Російська прокуратура не запитувала згоду Верховної Ради й інших органів влади України на переслідування депутата цієї держави".

Жеребенков також повідомив, що строк давності в справі Тимошенко минає тільки восени наступного року.

Адвокат думає, що "слідчі могли перекваліфікувати її з частини 2 статті 291 КК Росії ("Давання хабара") на частину 1 тієї ж статті – менш тяжку, за якою строк давності обчислюється вже не десятьма, а шістьома роками".

У свою чергу соратник Тимошенко Андрій Шкіль висловив побоювання, що на виборах будуть спекулювати на темі підтримки Юлії Тимошенко Кремлем: "Більше за інших таку чорнуху буде нагнітати Партія регіонів. Але це спекуляція не за нашою адресою: складно уявити, щоб Росія підтримувала Левка Лук'яненка".

"Більше того, згадайте позицію Тимошенко, коли вона була прем'єром. Вона досить жорстко поводилася стосовно Росії, і тому уявити собі, що Москва робить на неї ставку - досить дивно", - сказав Шкіль.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування