Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСІЯ ПОГОДИЛАСЯ НА УКРАЇНСЬКІ УМОВИ?

Вівторок, 27 грудня 2005, 12:15

Російська сторона погодилася на запропонований Україною поетапний перехід на нові принципи взаємин у газовій сфері, стверджує міністр палива й енергетики України Іван Плачков.

Як повідомив міністр журналістам у Києві у вівторок, раніше російська сторона наполягала на переході на європейські принципи роботи з 2006 року.

У зв'язку з цим, українській стороні були спрямовані проекти трьох угод – на постачання російського газу в Україну, на транзит російського газу по українській території, а також на транзит туркменського газу по території Росії, повідомив він.

Однак потім сам "Газпром" підтвердив, що газотранспортні системи і Росії й України технічно не готові до переходу на "ринкові відносини", уточнив міністр.

Плачков також повідомив, що кілька днів тому російська сторона направила Україні проекти двох угод – на постачання російського газу в Україну і проект угоди про транзит російського і туркменського газу по території України і Росії.

Міністр підкреслив, що Україна запропонувала протягом першого кварталу 2006 року погодити всі моменти поетапного переходу на нові принципи взаємин до 2010 року.

При цьому на січень-березень наступного року підвищити ціну до $80 за 1 тис. кубометрів на російський газ, що поставляється в рахунок оплати транзиту, а транзитну ставку – до $1,75 за транспортування 1 тис. кубометрів на 100 км відстані.

Плачков також повідомив, що українська сторона пропонує установити базову ціну на газ, що буде враховуватися у формулі ціни, на рівні $65 за 1 тис. кубометрів.

"Це середня ціна російського газу для України за останні 10 років", - сказав міністр.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування