Уже американці просять Буша захистити Україну від Путіна

Вівторок, 27 грудня 2005, 12:47

Американська газета "Вашингтон пост" закликає Білий Дім проводити активнішу політику стосовно України та Білорусії.

Про це йдеться у передріздвяній редакційній статті "Висока ціна демократії", повідомляє Радіо "Свобода".

На думку авторів, "через рік після помаранчевої революції не ослабли спроби Росії зупинити поширення демократії у Східній Європі".

Такий курс "Вашингтон пост" називає агресивним і додає, що "багато хто в адміністрації США не бажає на це реагувати, чи навіть визнати".

За оцінкою американської газети, найостаннішою зброєю Росії є газ: "З Нового року Москва у кілька разів збирається підвищити ціну на блакитне паливо для України, до понад 200 доларів за тисячу кубометрів".

"Але якщо увага західних урядів до Східної Європи останніми місяцями ослабла, то пан Путін постійно скеровує свою політику на те, щоб зупинити демократичні рухи в Євразії", - зауважує видання.

На думку американських спостерігачів, президент Росії не прийняв помаранчевої революції, яку називає змовою західних спецслужб.

За словами "Вашингтон пост", уже березень наступного року може стати поворотним пунктом у контрреволюції Путіна.

"Спершу в Білорусі переоберуть Лукашенка, що не гребує фальсифікаціями і насиллям над опонентами. А через тиждень на виборах в Україні може бути послаблено демократичні партії, що їх пан Путін намагався безуспішно придушити рік тому", - додає видання.

За його словами, американські оглядачі наразі бачать мало ознак того, що Захід виступить на захист демократії в Білорусі та Україні.

"Минулого тижня під час візиту до Вашингтона міністр закордонних справ Польщі Стефан Меллер обговорював з державним секретарем США Кондолізою Райс газові проблеми України. Але вони не змогли домовитися про те, як конкретно треба реагувати", - зауважує "Вашингтон пост".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування