Росія не боїться Єханурова, вона вирішила дочекатися виборів

Вівторок, 27 грудня 2005, 15:19

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов вважає, що угода по газу з Україною може бути підписана не раніше, ніж після парламентських виборів.

"Я не виключаю, що досягнення такої домовленості буде відкладено на кілька місяців, оскільки в березні в Україні пройдуть вибори у Верховну Раду. Якщо це відбудеться, ми готові чекати, і це чекання не працює проти Росії", - зазначив Косачов.

"У нас охочих купити наш газ набагато більше, ніж в України охочих газ цій країні поставити", - заявив депутат.

У той же час Косачов вважає "нереальною реалізацію погрози пана Єханурова". "Це було б абсолютно нецивілізована поведінка, у тому числі перед низкою європейських партнерів України", - зауважив депутат.

"Я це (погрози Єханурова) оцінюю як нагнітання пристрастей у той період, коли переговори ще продовжуються. Оцінюю як якийсь переговорний хід, досить некоректний, і той, що викликає в мене жаль", - заявив Косачов.

"У цьому випадку Україна буде красти газ не тільки в Росії, але й у кінцевих одержувачів цього газу, тобто в європейських партнерів. Я думаю, це абсолютно не відповідає інтересам України", - підкреслив депутат.

У той же час він додав, що "держкордон між нашими державами проходить по лінії адміністративного кордону, який прийняли за радянських часів, і ця тема закрита незалежно від наших відносин по газу, або по Чорноморському флоту".

Продовжуючи тему Чорноморського флоту РФ, Косачов відзначив: "Будь-які спроби переглянути чинну угоду, де чітко прописані всі умови, досягнуті сторонами, будуть суперечити міжнародному праву".

На питання про нинішнє СНД, Косачов відповів: "Я вважаю, що ця структура в тому вигляді, у якому вона існує, не відповідає потребам часу, не відповідає інтересам учасників, вона просто неефективна".

За його словами, після розпаду СРСР СНД виконала завдання "цивілізованого розлучення, але під задачі творчі, безумовно, організація повинна бути сильно реформована".

"Так, нам, безумовно, потрібна Співдружність незалежних держав і нам потрібно обов'язково шукати нові форми, новий формат, який ні для кого б не був нав'язаний. Це повинна бути структура, де кожний з учасників знаходив би рішення своїх власних проблем", - зауважив Косачов.

"Я вважаю, що СНД має бути майданчиком, де обговорюються газові проблеми і проблеми баз", - додав він.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...