Україна вже готова до відключення газу

Вівторок, 27 грудня 2005, 19:26

Рішення наради з газової проблематики, яку у вівторок провів президент Віктор Ющенко, цього вечора будуть оформлені фахівцями НАК "Нафтогаз України" і офіційно надіслані російській стороні.

Про це заявив секретар РНБО Анатолій Кінах, повідомляє УНІАН.

За його словами, на нараді були прийняті рішення, які спираються на "конкретні, прозорі і обгрунтовані пропозиції". Зокрема, зауважує Кінах, Україна ще раз підтверджує, що вона підтримує необхідність ліквідації бартерних схем.

Також українська сторона пропонує чітко сформулювати формулу ціни – як за сам газ, так і за його транзит – на принципах європейської хартії і прозорих ринкових відносин.

У той же час Україна пропонує поетапний перехід на фінансові розрахунки за новими цінами, а також – цілий комплекс заходів, включаючи спільні, спрямовані на те, щоб європейські споживачі природнього газу, як і раніше, були впевнені у його надійному постачанні через територію України.

У цьому контексті Кінах також нагадав, що днями Європейська комісія з енергетики констатувала, що протягом останніх 5-7 років не було жодного прикладу, коли б Україна як держава-транзитер не виконала своїх зобов'язань по поставках природного газу в Європу.

За словами Кінаха, ці пропозиції будуть надіслані російській стороні, і українська сторона запрошує до Києва представників російського уряду і фахівців "Газпрому" для переговорів у контексті цих пропозицій.

У той же час секретар РНБО підкреслив, що Україна як незалежна держава ніколи не буде приймати рішення під політичним чи економічним тиском.

"Все це чітко сформовано як наша позиція, і я впевнений, що це дає нам можливість вести прозорий переговорний процес і шукати рівноправні взаємовигідні рішення", - сказав Кінах.

На питання про кроки влади, якщо Росія припинить з Нового року поставки газу в Україну, Кінах відповів: "У нас відпрацьовані всі можливі сценарії з тим, щоб забезпечити необхідний рівень життєдіяльності як економіки, так і нашого суспільства".

На питання, якою є запропонована Україною ціна за російський газ, Кінах відповів: "Цифра – це результат переговорів, які ще не завершені".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування