Через російський шантаж може обвалитися гривня

Середа, 28 грудня 2005, 12:24

Нацбанк заявляє, що у випадку якщо уряд не зможе врегулювати з Росією ціни на газ, у 2006 році можна очікувати девальвації гривні до курсу нижче 5,2 грн/$.

Про це заявив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов, передає Комерсант-Україна.

"Якщо ціна газу виросте втроє, курс доведеться переглядати",– сказав Шаповалов. Однак потім додав, що курс може почати мінятися вже тоді, коли ціна на газ перевищить $70 за тис. кубометрів.

При цьому, за його словами, ревальвації в наступному році "не буде однозначно", а з питання девальвації варто очікувати досить серйозного тиску.

На думку Шаповалова, виробники будуть намагатися компенсувати свої втрати за рахунок росту експортного виторгу, який можна домогтися за рахунок підвищення курсу долара.

При цьому керівники НБУ відзначають, що поки їм доводиться діяти в умовах невизначеності.

"Уряд говорить, що очікує на наступний рік інфляцію в 8,7 відсотка,– сказав голова Нацбанку Володимир Стельмах.– Однак ми так і не побачили, на підставі чого розрахований такий показник".

Утім, як відзначив Шаповалов, у Нацбанку є можливість стримати інфляцію в межах, передбачених монетарною політикою. Однак "адміністративну" інфляцію, викликану, наприклад, підвищенням тарифів на газ, НБУ стримати навряд чи зможе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування