Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович захопив телевізор, а його канали вже маніпулюють

Середа, 28 грудня 2005, 14:40

У висвітленні виборчої кампанії телеканали розділилися на такі, що висвітлюють її збалансовано, та ті, які чітко позиціонуються щодо своїх симпатій, вдаючись при цьому до маніпулятивних технологій.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного в останній тиждень асоціацією "Спільний простір" та комітетом "Рівність можливостей", оприлюдненого в середу.

Коректними та відносно збалансованими експерти назвали СТБ, Новий канал, Тоніс, ICTV. Також, за їх словами, не зловживали маніпулятивними технологіями 1+1, Перший Національний, Інтер, 5 канал.

"Виразна необ’єктивність простежувалася на НТН та ТРК "Україна", зазначається в прес-релізі. (Як відомо, Едуард Прутнік та Ринат Ахметов, які вважаються власниками каналів, є членами списку Партії регіонів).

Як повідомив президент комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев, 19-25 грудня телебачення найбільше уваги приділяло "Партії регіонів" (майже удвічі більше за блок "Наша Україна").

Утім, найбільше негативної інформації прозвучало саме на адресу НСНУ (майже удвічі більше за "негатив" "Партії регіонів").

Про СПУ та КПУ телеканали інформували без негативу. При цьому БЮТ та блок Литвина були представлені порівняно збалансовано.

Стосовно рівня висвітлення провідними телеканалами партійних та блокових месіджів, тобто представлення їхніх ідей, цінностей, пропозицій та обіцянок, президент асоціації "Спільний простір" Юрій Нестеряк повідомив, що минулого тижня телебачення практично їх не висвітлювало.

Щодо висвітлення української виборчої кампанії на російських каналах, то Нестеряк відзначив, що у програмах "Вести" (РТР-планета), "Время" (ОРТ-международное) та "Сегодня" (НТВ-мир) упродовж тижня російсько-український газовий конфлікт став найактуальнішою темою.

"Российско-украинский газовый конфликт осваивает новые просторы. На этот раз морские. Украинские власти в отместку за повышение цен за топливо хотят сократить Российский черноморский флот" (НТВ-мир "Сегодня"), - навів він цитати з ефірів.

При цьому у російських новинах звинувачення української влади та керівників "Нафтогазу України" в бездіяльності та антиросійських настроях звучали як з боку "Партії Регіонів" та СДПУ(о), так і з боку КПУ, БЮТ, ПСПУ.

Моніторинг проводився 19-25 грудня 2005 року за методами контент-аналізу, експертного аналізу змісту телепрограм, а також методом порівняння тексту ведучого, закадрового тексту та "картинки".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування