Українці усе-таки заплатять дорожче за газ

Середа, 28 грудня 2005, 18:51

Відпускні ціни на природний газ, що поставляється підприємствами з газопостачання і газифікації, населенню України для побутових потреб у січні 2006 року зростуть на 25%.

Відповідне рішення Національна комісія регулювання електроенергетики прийняла на засіданні в середу.

Відпускна ціна на природний газ для абонентів, що мають лічильники, з урахуванням тарифів на транспортування і поставку газу зросте з 17,5 до 22,0 коп. за 1 кубометр (із ПДВ), для тих, що не мають приладів обліку - з 19,0 до 24,0 коп. за 1 кубометр (із ПДВ).

Нові відпускні ціни наберуть сили через 10 днів після реєстрації відповідної постанови Мінюстом. Комісія має намір передати документ на затвердження в міністерство до кінця дня.

Таким чином, підприємства по газопостачанню і газифікації почнуть застосовувати нові тарифи на природний газ для населення до кінця січня 2006 року.

А відпускні ціни на електроенергію для населення України із січня 2006 року зростуть у середньому на 20%.

Нові відпускні ціни тарифи наберуть сили через 10 днів після реєстрації відповідної постанови Міністерством юстиції. Комісія має намір передати документ на затвердження в міністерство до кінця середи.

Нинішні ціни на електроенергію для населення також, як і по газу, не покривають видатки на їх виробництво, транспортування і постачання.

В електроенергетиці існує перехресне субсидування - значна частина витрат, пов'язаних з постачанням населення електроенергією, закладається в тарифи на електроенергію для інших категорій споживачів.

Чинні відпускні ціни на електроенергію для населення, незмінні з квітня 1999 року, покривають тільки 42% витрат на її виробництво, транспортування і постачання.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування