Литвин оцінив шанси Ющенка і Януковича "50 на 50"

Середа, 28 грудня 2005, 19:26

Голова Верховної Ради Володимир Литвин оцінює "50 на 50" шанси формування в новому парламенті як пропрезидентської, так і антипрезидентської коаліції.

Таку думку Литвин висловив в інтерв'ю парламентському телеканалу в середу.

Литвин висловив сподівання на те, що після виборів повинна сформуватися коаліція "але не для того, щоб розділити посади в парламенті і сформувати уряд, розсадивши свої кадри".

Спікер підкреслив, що така коаліція повинна бути сформована для того, щоб визначити, що необхідно робити, які заходи необхідно вжити в першочерговому порядку і на перспективу для того, щоб забезпечити розвиток країни і заспокоїти суспільство.

"Тому сьогодні ще до виборів необхідно було б визначити чітко критерії, на основі яких зв'язати політиків і змусити їх працювати в інтересах країни", - сказав Литвин.

На думку спікера, необхідно запропонувати такі варіанти, а не меморандуми, наприклад, давайте дружити, давайте жити мирно, давайте проводити вибори чесно.

Литвин підкреслив, що йому подобаються слова депутата Сергія Соболєва, який говорив про те, що гарантом чесних виборів в Україні буде та обставина, коли члени уряду масово не будуть брати участь у цих виборах.

"Президент, на мою думку, зробив правильний вибір у цій ситуації, щоб залишитися гарантом країни", - сказав Литвин, додавши, що він вітає таку позицію президента.

У той же час Литвин упевнений, що керівні органи знову обраного парламенту будуть сформовані протягом тижня, а протягом двох тижнів після початку роботи нової Ради буде сформовано склад уряду.

"В іншому випадку ні новій Верховній Раді, ні урядові не буде підтримки в суспільстві, а доведеться приймати кардинальне, серйозне рішення і суспільна підтримка буде необхідна", - сказав Литвин.

Відповідаючи на питання про те, чи можуть сформуватися "несподівані" коаліції політичних сил, Литвин не виключив такої можливості. У той же час, за словами спікера, такі коаліції "будуть побудовані за принципом реваншу, щоб розставити свої кадри".

На питання про те, чи буде виступати Верховна Рада консолідуючою силою, що об'єднає всі політичні сили, Литвин висловив сподівання на це.

У той же час, за його словами, багато чого буде залежати від того, хто стане головою Верховної Ради. "Чи буде це людина, що зможе об'єднати інтереси всіх, стати вище своїх партійних симпатій чи вирішення середпартійних інтересів, тримати орієнтир на президентські вибори 2010 року", - сказав Литвин.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News