Генпрокуратура розслідує зловживання в Нафтогазі

Четвер, 29 грудня 2005, 14:20

Генпрокуратура спростовує заяву екс-голови СБУ Олександра Турчинова про протиправне закриття кримінальних справ за фактами скоєння злочинів у сфері енергопостачання.

Про це в четвер повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

"СБУ 03.06.05 було порушено кримінальну справу за фактом контрабанди природного газу туркменського походження (508 млн. метрів кубічних) вартістю 130 млрд. грн", - йдеться в заяві.

Генпрокуратура, вивчаючи дану кримінальну справу дійшла висновку, що у діях службових осіб НАК "Нафтогаз України" мають місце ознаки злочину, тобто ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів в особливо великих розмірах, зазначено в документі.

Як зазначає Генпрокуратура, доказів вчинення саме контрабанди природного газу у процесі досудового слідства здобуто не було.

З огляду на це 13.12.05 в рамках вищевказаної кримінальної справи СБУ порушено справу за фактом ухилення посадовцями НАК "Нафтогаз України" від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів в особливо великих розмірах.

Генеральною прокуратурою України направлено справу для організації й проведення досудового слідства до слідчого управління ДПА України.

У свою чергу в СБУ повідомили, що під час керівництва Турчинова ніяких кримінальних справ у щодо конкретних осіб з керівництва НАК "Нафтогаз" СБУ не порушувала і не розслідувала.

Також СБУ не порушувала і не розслідувала ніяких кримінальних справ у відношенні компанії "РосУкрЕнерго".

Раніше, 28 грудня Турчинов заявляв, що на початку грудня 2005 року Служба безпеки України закрила кримінальні справи у щодо посадових осіб Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у зв'язку з відсутністю складу злочину.

"Справи спочатку були заморожені, а на початку грудня ці справи СБУ закрила", - сказав Турчинов, при цьому відзначивши, що в цих справах фігурував керівник "Нафтогаза" Юрій Бойко і його заступник голови правління "Нафтогаза України" Ігор Воронін.

Турчинов також повідомив, що Бойко, підписуючи довгостроковий контракт із російським "Газпромом", виступав як представник "Нафтогаза", з одного боку, і з іншого боку - представляв компанію "Росукрэнерго", "тобто пряма корупційна схема".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування