Ющенко може проігнорувати політреформу або розпустити парламент

Четвер, 29 грудня 2005, 16:25

Один із ймовірних сценаріїв конституційної реформи, коли президент Віктор Ющенко після 1 січня 2006 року ігноруватиме її.

Про це сказав на прес-конференції голова ради громадської організації "Лабораторія законодавчих ініціатив" Ігор Когут, передає УНІАН.

За його словами, у такому разі Верховна Рада не зможе звернутись до Конституційного Суду з поданням про визнання неконституційними відповідних актів президента, оскільки склад Конституційного Суду досі не сформовано.

Він зазначив, що не виключений варіант і того, що закон "Про внесення змін до Конституції України" може бути скасований Конституційним Судом з мотивів порушення конституційної процедури його прийняття за поданням президента або 45 депутатів у будь-який час, в тому числі і після парламентських виборів.

Когут сказав, що також може бути, що конфігурація майбутнього складу парламенту не дозволить своєчасно сформувати парламентську коаліцію (протягом 30 днів після першого засідання новообраного парламенту) або уряд (60 днів після першого засідання новообраної Верховної Ради), а в результаті - дострокове припинення президентом України повноважень парламенту.

Він зазначив, що ще одним можливим сценарієм є те, що у випадку, якщо за результатами виборів у парламенті сформується опозиційна до президента більшість, то він не вноситиме запропоновану коаліцією кандидатуру на посаду прем'єра для затвердження парламентом, і через 60 днів після першого засідання парламенту ухвалить рішення про його розпуск і про проведення дострокових парламентських виборів.

За його словами, не виключений і варіант, що президент не внесе на затвердження новообраним "опозиційним" до нього парламентом кандидатури на посади міністра оборони та міністра закордонних справ.

А через 60 днів після першого засідання Верховної Ради розпустить її під приводом несформування Кабінету міністрів у повному складі та призначить позачергові парламентські вибори.

Когут не виключає сценарію, коли новосформований коаліційний уряд, у зв'язку з тим, що формуватиметься із протилежних політичних сил, що входитимуть до коаліції, не зможе працювати.

За його словами, можливо і таке, що парламентська більшість у майбутньому парламенті існуватиме лише на папері і реально не підтримуватиме діяльність Кабміну, зокрема, урядові законопроекти.

Він зазначив, що в результаті відбудеться розрив зв'язків між більшістю та урядом, а також - неспроможність суспільства визначити, хто відповідає за результати урядової політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування