Плачков наполягає на етапах, а Путін мститься за "Криворіжсталь"

Четвер, 29 грудня 2005, 17:38

Українська сторона знову наполягає на наданні перехідного періоду для підготовки до ринкової формули взаємин, у тому числі в газовій сфері.

Як повідомив міністр палива й енергетики України Іван Плачков на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у четвер, відповідні пропозиції українська сторона направила російським колегам.

При цьому, за словами Плачкова, на перехідний період пропонується ненабагато підвищити ціни за транзит російського газу українською територією - до $1,75 за 1 тис. кубометрів, а ціну російського газу для України установити в розмірі $85 за 1 тис. кубометрів.

"Ми однозначно передбачаємо в 2006 році перехід на ринкові відносини", - сказав він, відзначивши, що Україна вважала б за розумне установити термін перехідного періоду до 1 квітня 2006 року.

За цей час українська сторона має намір остаточно узгодити формулу розрахунків і забезпечити технічну готовність систем.

"З 1 січня газотранспортні системи ні Росії, ні України не готові перейти на класичну формулу ринкових відносин", - сказав Плачков.

Зі своєї сторони, президент Росії відзначив, що "цей перехідний період може бути забезпечений або товарами і послугами, або грішми".

Що стосується розрахунків цін за газ, то, за словами Путіна, методологія їхнього визначення "дуже проста" - "це середньовиважена ціна європейських цін поточного року".

"0,5 множимо на дві ціни - по дизельному паливу і по мазуту. От вам і вся ціна", - сказав Путін.

"Ви прекрасно знаєте, що відбувалося в цій сфері в ці роки; не кажу вже про фактичне дотування", - додав він.

"Я думаю, ви теж повинні нас зрозуміти. Одна справа - дотувати наших сусідів і друзів, які так само, як і ми, виходять зі складної ситуації планової економіки, а інша справа - дотувати, наприклад, індійський бізнес в Україні. Ми повинні розуміти, у яких умовах ми живемо", - підкреслив глава держави.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування