Ющенко вирішив, що Росія погодиться на етапи

Четвер, 29 грудня 2005, 20:07

Президент Віктор Ющенко заявляє, що переговори України і Росії по газовому питанню показують, що обидві сторони готові до поетапного переходу до ринкових цін на газ.

На його думку, цей перехідний період може протривати до трьох років, передає Інтерфакс.

"Наша мета - у першу чергу домовитися про перехідний період, що, швидше за все, буде займати три роки. Підкреслюю, що до європейської моделі Україна більш готова, ніж інша сторона, але це не докір іншій стороні", - відзначив він.

"Ми розуміємо, що система газового господарства, у якій ми були, - вона мала низьку взаємну вимогу. Сьогодні, як я зрозумів з коментарів Володимира Путіна, обидві сторони розуміють необхідність перехідного періоду", - сказав Ющенко в інтерв'ю журналістам у четвер у Києві.

"Раз ми це розуміємо, то проблема перехідного періоду стосується ціни (на газ)", - додав він.

Президент відзначив, що високо цінує ті переговорні ініціативи, що виникають сьогодні в двох сторін.

"І українська делегація поїхала не з порожнім пакетом, і російська сторона сьогодні зайняла більш активну позицію в переговорному процесі", - сказав Ющенко, відзначивши, що Україна тільки в п'ятницю, 22 грудня, "вперше офіційно одержала ціну на російський газ у $230".

"Тому я думаю, що цей переговорний процес тільки в розпалі. Я упевнений, що ми крок за кроком буде приходити до загально вимальованої картині в гармонізації всього газового і транзитного господарства", - сказав він.

"Тому я б просив усіх з розумінням ставитися до тих дебатів, до тієї полеміки, коректно відноситися до запропонованих ініціатив однієї й іншої сторони, мати терпіння, піклуватися про Україну, про її національні, державні інтереси, не схиляти голови, мати національне достоїнство", - відзначив Ющенко.

Він додав, що Україна - країна, що "ніколи ні в кого даром нічого не брала, і не буде це робити в майбутньому".

"Ми дійсно хочемо паритетних чесних економічних відносин", - заявив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування